Když designéra začíná dohánět slepota

Před nějakou dobou jsem přemýšlel nad tím, že už je to vlastně 10 let, co jsem oficiálně začal s UX. Čas opravdu neskutečně letí. Jak jsem se v odkazovaném článku zamýšlel, něco málo už jsem si vyzkoušel a nabral nějaké zkušenosti. Stejně si jsem ale toho názoru, že jsem teprve na začátku.

Vedle oslav první dekády v designu mě ale začal zlobit takový nešvar. Mám totiž pocit, zda se pomalu nestávám k určitým věcem slepým a zbytečně odmítavým – kvůli tomu, že už jsem nějaké cesty prošlapal a přijde mi zbytečné je procházet znovu a vymýšlet kolo.

Podle mě je slepota (v jakékoliv podobě) to nejhorší, co se designérovi může stát přihodit. Samozřejmě se to stává. Já se s tím snažím nějak poprat a neustále mít oči a mysl otevřenou. Jenže otázka je, zda se mi to daří.

Kdysi jsem četl různé příběhy o odbornících, kteří se po určité době v oboru stali k určitým věcem slepí a odmítaví. Stávalo se tak především kvůli tomu, že už spoustu věcí vyzkoušeli a stavěli se odmítavě k věcem, které jim nefungovaly.

Do dnes si pamatuji příběh jednoho výrobce protetických pomůcek. On tehdy věřil, že vyrobí unikátní inovativní pomůcku a proto si na to najal tým expertů. Jenže:

  • Ti mu po nějaké době řekli, že to nejde. Vyhodil je tedy a najal si další.
  • Další tým mu ale také řekli, že to nejde a tak je opět vyhodil.

Výrobci pak došla trpělivost a najal si na to tým univerzitních studentů, kteří mu řešení pomohli řešení najít. Uspěli především díky tomu, že byli více otevření a neměli tolik zkušeností – ještě neprošlapaly tolik cest a nevěděli, co není možné či nemožné.

Je to vlastně paradox. Člověk odborník vyzkouší spoustu věcí a když se to nepovede, později už je nemusí znovu vyzkoušet a případné nápady ostatních může odmítat, případně se dané cestě vyvaruje. Výsledkem tedy je, že už nezkouší tolik nových věcí, jako zkoušeli třeba na začátku, když v daném oboru začínali. Podle mě takový člověk není odborníkem, ale slepcem.

I mně se to děje

Přemýšlím právě nad tím, co se vlastně musí stát, aby člověk do takového stavu dospěl. Hraje v tom roli:

  • Osobnost,
  • Reálné zkušenosti,
  • Spolupracovníci,

A nebo nějaké další faktory?

Jsem v oboru teprve 10 let, ale občas mám strach z toho, že už mě ta slepota začíná dohánět. Když třeba něco řešíme v práci (nebo vidím nějaké řešení), hlavou mi totiž občas prolétne myšlenka typu:

„Proč takhle, vždyť už to bylo 1 000x vymyšlené a typicky se to dělá určitým způsobem.“

A hned se mi dané řešení, které jsem viděl několikrát v akci pod rukami uživatelů, vybaví.

Když třeba něco řešíme s kolegy, snažím se zmínit svůj pohled na věc. Jenže právě se někdy zastavím a přemýšlím nad tím, co když:

  • Jsem už svázaný tím co znám a začínám být slepý?
  • Se trend změnil a dělá se to jinak?

Nerad bych totiž přišel o svůj rozhled a shazoval ze stolu věci, které mohou fungovat a já můj pohled je omezený právě tím, že MNĚ nefungovaly. (Což může být ovlivněno vícero aspekty.)

Nechci tak skončit

Bojuji s tím a připomínám si, že mám mít mysl otevřenou a případně být konstruktivně kritický. Kladu si ale otázky:

  • Je to vlastně potřeba?
  • Neexistují zaručené věci, které prostě nejde udělat jinak?
  • Je opravdu správně to, co znám a umím?

A další podobné.

Snažím se tomu samozřejmě nepodlehnout, ale vábení vyřknout „zaručené“ znalosti a odmítnout nápady je někdy velice silné. Jednu věc ale vím – rozhodně nejsem vševěd a určitě nechci být brát jako někdo, kdo zabíjí invence nebo je v pohodě s tím, že lidé musí používat nesmysly. Proto se neustále vše dívám z různých úhlů a snažím se klást ty správné otázky.

Setkali jste se už taky s takovým pocitem? Jak jste se s tím poprali? Nebo jak mi jednou řekla jedna designérka její přístup – cokoliv co navrhnete je dobře a stačí to jen ověřit? Budu rád za komentáře.

Napsat komentář