Mám za sebou své první UX desetiletí

Přijde mi to jako včera, co jsem se rozhodl pověsit „programátořinu“ na hřebík a začal se věnovat UX – tedy pochopení problematiky pomocí výzkumu a návrhu smysluplného řešení. Jenže ono už je to 10 let, co jsem se oficiálně stal UX designérem.

Když se zpětně ohlédnu, vidím za sebou velký pokrok a kus práce. Rád vzpomínám na to, co jsem zažil, co jsem si vyzkoušel, jaké lidi jsem potkal, atd. Stále mám ale pocit, že ještě neumím všechno a mám se tedy kam posouvat. A na to se těším pro dalších 10 let.

Jsme rád, že jsem změnil obor

Před UX jsem se věnoval kódování a programování webů, sem tam jsem udělal nějaký návrh. Hodně mě bavila ta možnost udělat ze statického obrázku něco interaktivního, co mohli lidé používat. Časem jsem začal právě přemýšlet o tom, jak zajistit, aby lidé neměli s používáním webísků problém. Proto jsem se začal zajímat User Experience zajímat.

Když jsem před těmi 10 lety přemýšlel o změně, shodou náhod jsem na Twitteru zahlédl inzerát na Juniorního UX designéra od jedné agentury. Řekl jsem si, že to zkusím. Ono tehdy totiž moc juniorních pozic nebylo. (Což není ani v dnešní době.)

Na Facebooku na mě zrovna vyskočila vzpomínka, že jsem byl přijat na pozici Junior UX specialista.

Ono to nakonec vyšlo a já tak začal poznávat taje UX profese. Musím říct, že jsem měl docela velkou dávku štěstí. Hlavní je, že jsem měl odvahu to zkusit. UX jsem v té době opravdu mlhavé povědomí a dnešní junioři umí podle mě mnohem víc, než já tehdy.

Jsem rád, že jsem se tenkrát rozhodl a dal programování vale (i když ne zcela úplně). I když je designování někdy trochu náročné, stále mě to i po těch 10 letech hodně baví a jsem hrdý na to, že si mohu říkat designér.

Rád bych poděkoval všem, kteří mi dali šanci a na začátku mi pomáhali:

  • Petrovi Štědrému za mentoring, kritiku a pevné nervy.
  • Lubošovi Plotěnému za příležitost tehdy naskočit jako Junior a možnost pracovat na rozmanitých projektech.
  • Martinovi Čackému za trpělivost, rady a společné diskuze nejen o designu.

A samozřejmě také všem svým kolegům, se kterými jsem mohl pracoval a učit se od nich. Hodně mi to dalo a posunulo. Víc než jakákoliv knížka nebo kurz.

Cesta mě zavedla na různá místa

Za těch 10 let jsem prošel pár firem a spolupracoval na několika projektech. V podstatě jsem si prošel prací na projektech jako freelancer, ale také firmami od menšího start-upu až po korporát.

Sice jsem nikde nevydržel déle než 3 roky, mohl jsem ale projít různým prostředím, potkat zajímavé lidi a vyzkoušet si spoustu věci a věřím tomu, že mi to dalo víc, než když bych byl 10 let na jednom místě.

Když to tak shrnu, běhen své dosavadní kariéry jsem se podílel například na návrhu:

  • Informačních webů,
  • E-commerce webů, včetně akvizičních, atd.,
  • Webových aplikací,
  • Mobilních aplikací,
  • Desktopových aplikací,
  • Fyzických zařízení.

Vedle role UX designéra jsem si vyzkoušel i další role, například:

  • Product Managera,
  • Datového Analytika,
  • Výzkumníka,
  • Grafika,
  • Projektového manažera.

Což mi v některých případech hodně otevřelo oči a změnilo pohled na to, jak by měl UX designér fungovat. Určitě ne všechno se mi povedlo. Vím, že některá má rozhodnutí nebyla zrovna šťastná (Luďku, promiň). Stejně ale ničeho nelituji. Dovedlo mě to tam, kde jsem a věřím, že jsem s těch věcí do budoucna poučil.

Pár snímků z konferencí, na kterých jsem přednášel o UX a souvisejících tématech.

Vedle práce jsem dostal možnost se podělit o své postřehy na několika konferencích, na vysokých školách a nebo jsem pořádal vlastní workshopy – ať už pro veřejnost, firmy a nebo kolegy v práci. Moc děkuji všem, kteří mě pozvali a kteří si mě přišli poslechnout.

Za těch 10 let se toho událo docela hodně

Deset let je hodně dlouhá doba, během které se toho hodně změní. Troufnu si říct, že v rámci UX se toho změnilo celkem hodně. Například jsou pryč časy, kdy jsme všichni poctivě otvírali Axure, šoupali v něm boxíky a vytvářeli tak pokročilé prototypy webových stránek. Místo něj dnes většinou používáme Sketch, Figmu, Invision a pár dalších nástrojů a jen pouze ti vytrvalí Axure stále poctivě otvírají.

Z mého pohledu je pryč i doba, kdy jsme si dost věcí rozkreslili na papír, kreslicí zeď nebo tabuli. Alespoň takový je můj pocit. Samozřejmě za něco může COVID, který nás defakto „uzemnil“ zavřené doma a sedící před zářící obrazovkou počítače.

Za změnu ale může i neskutečný posun naší profese a stále se objevující nové nástroje na designování. Je to skvělé, protože konkurence tlačí vývoj dopředu a my tak máme stále více lepších možností.

Zároveň se posunul i směr naší profese. Z mého pohledu trochu k horšímu. Dříve – tedy alespoň podle mě – byla většina UX designérů blízko interakčnímu designu, případně odborníkům na použitelnost. Dneska mezi UX lidmi většinou najdeme hodně grafických a UI designérů. Zrovna u nich mám tendence říct to samé, co napsal Tobias Von v článku The Truth About Design Titles:

UX/UI Designer = An old school interface designer who couldn’t get jobs anymore, so they added the UX to their title because that’s what gets you hired.

Dřív jsme bojovali s tím, že lidé o User Experience přemýšleli pouze jako o tom, jak bude web vypadat a chtěli něco hezkého. Občas se našel někdo, kdo chtěl svůj web i funkční a použitelný. Ale to byla spíš výjimka. No a mám právě pocit, že dnes je to ještě krapet horší – UX je pro spoustu lidí pouze o tom, jak bude hezky barevné uživatelské rozhraní.

Na druhou stranu je potřeba říct, že dnes mnohem více firem hledá nějakého UX člověka. Mám z toho velkou radost. Samozřejmě v nejvyšší míře hledají designéry, ale je skvělé sledovat, že roste poptávka i po výzkumnících. Ještě lepší by bylo – o což se při náborech vždy snažím – aby začínající lidé by dostávali více příležitostí.

Za těch 10 let se také trochu posunul způsob, jak věci děláme. V posledních pár letech je obrovským trendem Design System. Je to velký pokrok v tom, jak dnes stavíme uživatelská rozhraní a jak můžeme zajistit určitou míru konzistence. (Já osobně jsem se s tím setkal poprvé v GoodData, kde jsme tvořili design guidelines.)

Občas mám ale pocit, že pro spoustu lidí se Design Systém stal největším vynálezem od objevu elektřiny. A cokoliv v něm není, tak nejde navrhnout, vyrobit a není o tom možné vlastně ani přemýšlet. Díky tomu se tak stále častěji setkáváme s uniformní podobnou webových stránek a aplikací a vytrácí se tak ta hezká různorodost a osobitost. A to mi přijde jako velká škoda posledních let.

Chtěl bych designovat alespoň dalších 10 let

Bylo to skvělých 10 let. Spoustu jsem se toho dozvěděl, naučil, poznal hodně zajímavých lidí a v posledních pár letech začal své znalosti předávat zase dalším designérům. Mám radost z toho radost – i když jak jsem říkal, ne všechno bylo vždy růžové.

Moc bych si přál – a udělám pro to co nejvíc – abych se mohl designu věnovat alespoň dalších 10 let. Baví mě to a jsem opravdu rád, že jsem se tenkrát rozhodl změnit obor. Co jsem tak nad tím přemýšlel, stejně bych se k tomu jednou dostal.

Začínajícím designérům bych rád popřál hodně zdaru, pevnou vůli a vytrvalost a nikdy neutuchající chuť se učit a zkoušet nové věci a hlavně chuť dělat svět lepší.

Napsat komentář