Čtení knížek o designu mě baví a naplňuje

Jednou z věcí, kterou bych chtěl v minulosti změnit je to, že jsem v minulosti nebyl zrovna velkým čtenářem. Pár knížek jsem jako přečetl. Většinou to ale byly nějaké fantasy a sci-fi knížky, celá série knížek s Kájou Maříkem a občas něco jiného. Bohužel ale nic víc.

Vlastně až na vysoké škole jsem začat číst trochu víc. Nejen že jsem se musel více učit, ale kvůli tehdejší brigádě jsem hledal nové věci o programování. Díky tomu – a vlastně i díky manželce (v té době přítelkyni) – jsem pak začal číst více i beletrii.

Číst knížky o designu tedy pro mě nebylo nic, do čeho bych se musel nutit. Do dnes si pravidelně kupuji nové knížky. Nejen že se dozvídám nové věci, ale zároveň i spoustu zajímavých příběhů a souvislosti z branže, na kterými rád přemýšlím.

Raději bych přečetl celou knihu než jen výcuc

Dlouhá léta jsem přemýšlel nad tím, proč se tolik designérů tak málo vzdělává, proč čtou tak málo knížek. Vedli jsme o tom s kolegy často debaty a já nebyl schopen pochopit, že například:

  • Nemají čas a chuť se učit.
  • Neví kde začít, tedy které knížky si vybrat.

Situace se změnila a sám dnes nemám čas (a bohužel ani chuť) přečíst 2 a více designových knížek za měsíc. A do toho číst a dělat něco dalšího. (Jsem také v jiné situaci, protože už jsem jich hromady přečetl.)

Pár let zpátky jsem se o tom bavil s jednou designérkou. Doporučoval jsem jí jednu skvělou knížku a ona se hnedka automaticky zeptala, jestli by se sehnat nějaký „výcuc“ – tedy nějaké shrnutí toho hlavního na pár stránkách. Aby nemusel číst celou knížku.

Toho stejného jsem si všiml i v on-line diskuzích. Designéři zde chválili různé služby poskytující „výcuc“. Nejen že se dozvěděli o hromadě témat za kratší dobu, ale znalostně se mohli dotáhnout na „ty znalejší“.

Já osobně jsem žádný výtah nepřečetl. Ne že by se mi to nelíbilo – bylo by fajn do sebe nastrkat hromadu znalostí v kratší době. Jenže:

  • Čtení mě neskutečně baví.
  • V knížkách mnohdy najdu spoustu zajímavých souvislostí a příběhů, které danou problematiku uvádí v jiném světle.

Zmíním například knížku The Power of Habit od Charlese Duhigga. Autor zde zmiňuje zajímavé příběhy:

  • O tom, co nás motivuje a proč.
  • Negativního charakteru, jako jsou například závislosti.

V knize píše například o jedné ženě, která si vytvořila určitý zvyk, závislost, hraním na automatech a v podstatě zastavila všechen svůj majetek a měla tak velké problémy v rodině.

Podobných příběhů jsou designové knihy plné a mně osobně rozšiřují obzory a chápaní dané problematiky. Nedokážu si představit, že bych o ně čtením nějakého „výcucu“ přišel. I za cenu, že přečtu menší množství knížek. Protože já nečtu knížky abych četl – čtu proto, abych se dozvěděl nové věci, pochopil je, vyzkoušel a udělal si na danou problematiku i svůj vlastní názor.

Čtu i o tom, co už znám

Když mě něco baví, nevadí mi to znovu vyzkoušet. Kolikrát už jsem nějaký film viděl opakovaně, nebo jsem opakovaně přečetl nějakou knížku. Když mě to baví, proč si to opět nepřipomenout. Spousta dobrých věcí prostě pobaví opakovaně.

Stejné to mám i u čtení designových knížek. Často do nich nahlížím a čtu si o věcech, které mě zajímají a nebo si je potřebuji připomenout. Proto mám všechny knížky schované v knihovně (fyzické i digitální) a žádné knížky jsem se vlastně nikdy nezbavil.

Tištěné knihy odpočívají v knihovně, ty elektronické někde v Cloudu :).

Zároveň mi nevadí přečíst si o nějakém tématu i od jiného autora. Je rozhodně zajímavé a užitečné poznat pohled a názor zase někoho dalšího a srovnat, jak například:

  • Dělá rozhovory Indi Young a Steve Portigal.
  • Přistupovat k testování podle Mike Kuniavsky a Steve Krug.
  • O designu koncepčně přemýšlí Dan Saffer a Jon Kolko.

Je to stejné jako když se s dalšími designéry bavíte o tom, co a jak dělají – jak k designu přistupují a jaké metody jim fungují, nebo nakopak nefungují a proč. A co často můžeme slyšet na konferencích.

Samozřejmě to neznamená, že bych musel přečíst 20 knížek o testování použitelnosti. To by mě určitě nebavilo. Rozhodně mi ale nevadí přečíst různé knížky o výzkumu od různých autorů, kde testování zmíní.

Baví mě číst a chci se něco dozvědět

Kdysi jsem sepsal takový přehled knížek, které bych doporučil začínajícím designérům – Knížky pro začínající designéry. Samozřejmě těch skvělých knížek, které bych designérům doporučil je mnohem víc. Už teď je jich na tom seznamu (nejen) podle mě až dost.

Čtu vždycky to, co mě zajímá a co vím, že využiju – tedy co si budu moct vyzkoušet rovnou v praxi. Jinak nemá cenu to číst, protože bych to stejně zapomněl (ale věděl bych, kam se v případě potřeby podívat).

Vím taky, že jsou lidi, kteří čtou mnohem více než já a kteří toho o designu ví víc než já. To mě ale netrápí. Jsou i jiné věci, které potřebuji dělat. Zároveň se kvůli egu nebudu honit a zbytečně se tak připravovat o nějaké zajímavosti, které v knížkách často najdu a které mi rozšiřují mé designérské obzory. A troufnu si i říct, že ze mě dělají lepšího designéra.

Napsat komentář