Otevřete svůj designový proces ostatním pro lepší porozumění a spolupráci

Jako designér jsem často slyšel od kolegů prosbu, že by chtěli více nahlédnout pod pokličku toho, co děláme a trochu více pochopit naše postupy. Mnohdy jsou totiž překvapení tím, že naše práce není jen nějaké malování obrázků, ale vlastně promyšlený proces se spoustou zkoumání a experimentování.

Podle mě designový proces není něco, co je nutné schovávat. Zajímavé může být nechat lidi nahlédnout tak, že budete více otevření – třeba tak, že se nezavřete do zasedačky, ale budete kreslit třeba na chodbě, v prosklené místnosti, atd. Lidé budou koukat, budou se zajímat a budou se chtít zapojit.

Buďme otevření a vzbuďme zvědavost

Před lety jsme v LMC přemýšleli nad tím, jak si vybudovat vlastní designovou „dílnu“ – tedy místnost, ve které bychom mohli přemýšlet a lepit si na zdi různé věci s tím, že nám je nikdo nesundá a my se k nim tedy budeme moct vracet.

Osud ale chtěl, abychom to neměli jednoduché a proto jsme si udělali vlastní kreativní dílnu na chodbě. Nebyl žádný prostor, který bychom si mohli sobecky usurpovat pouze pro nás. Naštěstí! Díky tomu jsme totiž dali ostatním chtě nechtě nahlédnout do toho co a jak děláme.

V LMC jsme kreslili a přemýšleli úplně běžně na chodbě. Polepili jsme tak klidně jednu či více zdí.

V LMC jsme takhle relativně často kreslili a diskutovali různá témata. Časem jsme si na to zvykli a chodili takhle pracovat téměř automaticky. Stávalo se tedy, že se na nás kolegové klidně přišli jen tak podívat. Protože jsme tam vše nechávali vyvěšené, často se přišli zeptat i zpětně. A dokonce se k nám občas i neplánovaně přidal někdo další a přemýšleli jsme společně.

Když jsem tedy teď u jednoho projektu plánoval různá kolaborativní sezení, nabízela se možnost zarezervovat zasedačku s velkou kreslicí zdí. Já ale přemýšlel nad tím, že by byla škoda se takhle zavřít do místnosti. Hlavou se mi honilo, proč:

  • Bychom to třeba nemohli dělat někde na chodbě?
  • Nebo kdekoliv tam, kde by to mohli vidět i ostatní?

Proto jsme si kreslení udělali v prosklené místnosti, kolem které lidé relativně často chodí.

Pokreslíme tabuli a polepíme skla, abychom ostatní zaujali a dali jim nahlédnout do naší práce.

Kolegy to očividně zaujalo. V kuloárech jsem zaslechl, že:

  • Se ptali na to, co tam řešíme, že je to zajímavé.
  • By chtěli něco takového dělat taky.

Měl jsem z toho dobrý pocit. Dali jsme lidem nahlédnout pod pokličku toho, jak se naše designy připravují a oni se zajímali, diskutovali a byli spokojení.

Dejme ostatním šanci

Už mnoho let jsem toho názoru, že design je týmový sport a neměl by být výsadou pouze designérů. Podle mě se může zapojit kdokoliv a opravdu to celé funguje mnohem lépe, pokud lidé na návrhu spolupracují společně.

Kolikrát už jsme si vyzkoušel, že například:

  • Kolegové z různých profesí dokáží přinést neskutečné nápady.
  • Společným designováním vybudujeme mnohem lepší důvěru v návrhy skrze společné vlastnictví.
  • Vytvoříte a posílíte vztahy mezi lidmi.

Pokud tedy můžeme, nezavírejme se před ostatními a pokusme se vytvořit otevřené a kolaborativní přostředí, ve kterém bude moct kdokoliv přispívat do designu. Lidé budou spokojenější, budou návrhu více věřit a výsledky tak budou celkově mnohem lepší.

Napsat komentář