Nostalgie v designu

Lidé si už jako děti stihnou udělat tolik zážitků, že mají vždy na co vzpomínat. Může jít o cokoliv – výlety na dovolené, schovávání před ostatními dětmi ve křoví na školním hřišti, atp. Prostě takové ty hezké situace, u kterých se při zpětném ohlédnutí pousmějete.

Často se v poslední době přistihnu, jak v mysli procházím různé vzpomínky. Když třeba zažiji podobnou situaci a ovane mě vánek nostalgie – zajímavého pocitu. A právě nad tímto pocitem jsem v poslední době přemýšlel v tom smyslu, jak by se dal aplikovat v designu a zda by to mělo smysl.

Byl jsem tehdy ještě předškolák, když táta vyndal ze skříně podivnou černou krabičku, připojil ji k televizi a magneťáku, do kterého vložil kazetu a zmáčkl tlačítko play. Pokojem se začaly linout podivné zvuky a obrazovku opanovaly jezdící pruhy, které následně vystřídala šachovnice. Kterou pak táta vyměnil za kokpit vrtulníku a průlet údolím a horami.

Nevěděl jsem, co to je a jak to funguje. Nicméně od té doby jsem tátu prosil, zda by mi to znovu neukázal. Byl to tehdy 8bit počítač Didaktik a hrozně se mi líbilo, jak je to interaktivní a že to můžeme hrát.

Čas letěl, mi doma hráli hry a později jsem rodiče přemlouval ke koupi Gameboye, ježíšek nám později přinesl konzoli od SEGA, v pokojíčku jsem na posteli mastil Tetris … no prostě od té doby jsem se zamiloval do hraní her, které – ač už ne v takové míře – hraji do dneška.

Proto mě fascinuje trend dnešní doby – vydávání oprášených a trochu vylepšených starých her. To byl poprask, když oznámili remaster Diabla II, Grand Theft Auto nebo vydání výběru nejlepších 3D Mario her. Co trochu sleduji herní komunitu, lidé jsou z toho většinou nadšení a zmiňují, jaká to je nostalgie si opět ty staré pecky zahrát v trochu vylepšeném kabátku na moderních počítačích.

Nostalgie. Retro. Ač to pro někoho může být něco negativního, vypadá to, že se stále rádi vracíme do minulosti a s úsměvem zavzpomínáme na některé pozitivní věci. Třeba hráči her, milovníci starých filmů, aut a tak dále. Sám se k některým starším věcem rád vracím a třeba remastery her hraji taky – pokud jsou udělány kvalitně.

Posledních pár měsíců se mi ale hlavou honí myšlenka toho, zda a jak bychom mohli nostalgii využít v designu. Když si to tak vezmu, existuje hromada fyzických produktů v retro stylu, které si lidé kupují a které dokáží navodit ten nostalgický pocit. Třeba udělat nějakou webovou stránku trochu ve stylu „retro“? Fungovalo by to?

Zatím jsem nepřišel na to, jak to udělat a začal jsem hledat inspiraci a utřiďovat si myšlenky. Samozřejmě je mi jasné, že záleží na cílové skupině. Webové stránky ve stylu prvních vzhledů Yahoo nebo Amazon by u dnešní mládeže asi žádnou díru do světa neudělaly. Jenže na někoho dalšího by to mohlo fungovat a navodit ty nostalgické pocity. Stejně jako mají hráči v moment, kdy se opět hráči objeví ve městě Tristram a mohou zachránit Decreta Caina (ať je ti země lehká, příteli).

Komentáře

    • Díky za komentář. Tohle je super 👌. Viděl jsem právě už pár takových stránek, které byly záměrně retro a vypadalo to dobře. Věřím, že dost lidem to vyvolalo ty emoce, které mělo.

Napsat komentář