Není hanbou poprosit kolegy o pomoc

Designu s věnuji už téměř 8 let. Za tu dobu jsme si něco vyzkoušel a dnes dokáží dost věcí řešit sám, proaktivní přinášet nápady na řešení, atd.

V práci jsme nedávno začali na základě mé designové vize řešit poměrně složitý problém. Proto jsme požádal ostatní designéry o pomoc nejen v rámci zpětně vazby, ale i přemýšlení o řešení.

Říkám si ale, zda bych to neměl jako Senior Designér vyřešit sám. Senior přece nepotřebuje pomoc. Jenže já si myslím opak – senior umí zvážit, že bude lepší požádat o pomoc.

Řešíme složitější problém

Na konci minulého roku jsem s naší Produktovou Manažerkou probíral vizi pro nástroje, které zákazníkům nabízíme pro řízení a správu logistických procesů. Bavili jsme se o tom:

  • Jak by to mohlo fungovat.
  • Jaké jsou naše představy a očekávání.

Shodli jsme se na tom, že má představa dává velký smysl, ale nemusí být jednoduché ji protlačit.

Než jsem tedy nápady ukázal našemu Business Ownerovi, pobavil jsem se o tom s dalšími lidmi a snažil se dozvědět například:

  • Co si o tom myslí a jaká byla jejich představa.
  • Proč by to nemuselo fungovat.
  • Co by nám v tom zásadně bránilo – např. z pohledu technologie.

Po pár kolečkách už jsem to nechtěl protahovat a nakonec jsem za naším Business Ownerem zašel a vizi mu nastínil (nevěděl jsem ale, jak to přijme). Byl z toho opravdu nadšen a ihned začal přemýšlet o tom, jak to z produktizovat.

Od té doby už uběhl nějaký včas a my už jsme:

  • O nové vizi vedli několik detailních diskuzí.
  • Sepsali naše hypotézy.
  • Začali s výzkumem a sběrem informací od lidí, pro které to primárně děláme.

Abychom začali přemýšlet o možném řešení, naplánoval jsme nám design kick-off. Během něj jsme společně s Produkťákem a Lead vývojářem shrnuli a diskutovali:

  • Cíle daného projektu,
  • Řešený problém,
  • Možná technická omezení a složitosti,
  • Hrubé nápady na řešení.

Vypadla z toho spousta věcí včetně dalších kroků s tím, že můžeme připravovat návrh řešení.

Z mého pohled je to trochu komplikovanější problém a pokud vše půjde dobře a na řešení si dáme záležet, můžeme lidem opravdu hodně pomoct a dost věcí jim usnadnit.

Při té přiležitosti jsem požádal kolegy designéry o pomoc. Napsal jsem jim:

„Jak jsme měli ten kick-off workshop, měl by někdo čas a pomohl by mi trochu zapřemýšlet nad možnými způsoby řešení (tak trochu jako peer design)?“

Kolegové mi samozřejmě pomoc nabídli a já začal připravovat vše potřebné.

Chci to zrychlit a získat další nápady

Vše bych samozřejmě připravil sám, jednotlivé kroky jsem měl už rozplánované. Jenže trvalo by mi to trochu déle a nerad bych do daného do toho příliš zabředl.

Proto jsem kolegy požádal o pomoc, abych:

  • S designem trochu pohnul.
  • Získal pohled i někoho dalšího, méně zaujatého.
  • Prošel více možný variant řešení a inspirace.

Začal jsem ale přemýšlet nad jednou věcí. I přes to, že se designu věnuji několik let a mám seniorní roli, mohu si říkat Senior Designér, když žádám ostatní o pomoc?

Vždy jsem to měl tak, že lidé na seniorní pozici mají přece dost zkušeností na to, aby problémy řešili samostatně – tedy že to je člověk, který:

  • Pomoc ostatní nepotřebuje,
  • Respektive vše vyřeší naprosto sám (i za cenu, že může velice snadno selhat).

Otázkou pro mě tedy je, zda to je právě i člověk, který klidně řešení navrhne, ale raději poprosí o pomoc ostatní, aby případným problémům předešel a získal další pohled na řešení?

Kláním se právě k tomu, co jsem zmínil výše – tedy že umí problém samostatně řešit a zároveň ví, kdy požádat o pomoc.

Beru to totiž tak, že jsem zažil právě dost juniorních lidí (i já sám jsem takový byl), kteří pomoc nechtěli a snažili se vše vyřešit sami a často to pak skončilo nějakým průšvihem.

Podle mě není nic špatného na tom požádat kolegy o pomoc a vlastně to udělat společně místo toho, abych vše dělal sám i přes to, že mám seniorní roli. Naopak to může hodně pomoct a řešení zrychlit a zkvalitnit.

Zajimalo by mě právě, jak to máte nastavené vy a jaký na to máte názor. Budu rád za jakýkoliv komentář.

Komentáře

  1. Za mě 👍 Podle mě je nutností seniorních designérů spolupracovat s ostatními, třebaže jsou to méně zkušení kolegové. Každá kolaborace přináší svěží pohled do problematiky a podporuje vzájemně učení 🙂 Navíc je výhoda, když má o dané problematice přehled více lidí kvůli zastupitelnosti.

Napsat komentář