Design do kapsy aneb informace o designu na jednom místě

Během své designérské kariéry jsem nasbíral spoustu zajímavých informací, materiálů, inspirace, atp., které neustále při své práci využívám. Často potřebuji najít něco konkrétního, protože vím, že to mám někde založené.

Vše jsem si uchovával na různých místech a po nějaké době mi to přišlo celkem neefektivní. Proto jsem si začal vše postupně začal přenášet do soukromé wiki, ve které jsem se informace organizoval a kategorizoval podle různých kritérií.

Pak mě ale napadlo, že by se to mohlo hodit i ostatním. Přeci jen jsem sbíráním všech těch materiálů strávil nějaký čas, tak by možná nebylo špatné ostatním usnadnit práci a nasdílet jim vše, co mám. Proto jsem někdy koncem roku 2018 spustil webísek Design do kapsy.

Jak se v tom všem snadno vyznat a zorientovat

Jak absolvuji různé kurzy, čtu knížky, procházím různé weby, atp. tak si dělám spoustu poznámek a výtahů. Informace se mi tedy hromadí a často je procházím, když něco potřebuji.

Před lety jsem začal posbírané informace kategorizovat. Potřeboval jsem se v nich vyznat, protože je ve své práci často procházím. (Nemůžu si pamatovat vše do posledního detailu.)

Dostal jsem se ale do problému, že se mi v nich špatně hledalo, protože jsem je měl na více místech, například:

  • Poznámky z kurzu v Evernote a Google Drive.
  • Do Google Docs se mi ukládaly poznámky z Google Play Books.
  • Materiály a soubory jsem ukládal na Dropbox, Box nebo Google Drive.

Bylo to samozřejmě dáno tím, jak se služby vyvíjely a jak jsem je potřeboval používat.

Přemýšlel jsem tedy nad tím, jak si usnadnit dohledávání různých věcí – třeba že bych vše dal na jedno místo. Prošel jsem si tedy různé systémy pro:

  • Ukládání dat,
  • Knowledge base,
  • Wiki,
  • Poznámky.

A další.

Protože se mi zalíbila myšlenka vlastní Wikipedie pro design, zkusil jsem to tedy nejprve s MediaWiki a začal jsem ji plnit obsahem.

Nehodilo by se to i někomu dalšímu?

Svou wiki jsem tedy zdárně plnil a informace propojoval. Ze začátku to šlo docela dobře, po nějaké době mi ale způsob přestal vyhovovat. Přeci jen jsem se musel učit nový způsob formátování textu, správu souborů, atd.

Původně to byla opravdu taková „interní“ wikipedie, kde jsem si jednotlivé informace kategorizoval.

Zároveň s tím jsem ale začal přemýšlet ještě nad další věcí. Když jsem začal všechny ty designové věci zpracovávat a kategorizovat, ukázalo se, že toho celkem hodně. Začala mě nahlodávat myšlenka, že když se to hodí mně, že by se to mohlo hodit i ostatním designérům (a nejen jim).

Proto jsem – i kvůli tomu, že práce s wiki nebyla úplně komfortní – nakonec sáhnul po WordPressu, u kterého je tvorba obsahu velice snadná. Zároveň s tím jsem se rozhodl spustit web veřejně a trochu jej zviditelnit, aby se o něm dozvěděli i další lidé a mohli si tam chodit pro různé informace.

Jen tak s tím neskončím

S webískem Design do kapsy jsem v podstatě začal téměř před 3 lety, někdy v druhé polovině roku 2018. Od té doby jsem do něj „nasázel“ něco málo přes 300 článků o různých tématech.

Jsem ale teprve na začátku, protože toho mám ve své „knihovně“ ještě spoustu, například:

  • Informace a postupy k různým výzkumným metodám.
  • Příklady a vzory řešení různých problémů v rámci uživatelského rozhraní.
  • Informace o různých designových principech.
Náhled do materiálů, které o designu mám a rád bych je vystavil na webu.

Snažím se to postupně dát dohromady a postupně zveřejňovat. Aktuálně mám rozpracovaných asi 50 příspěvků, například o:

  • A/B a MV testování,
  • Stakeholder analysis a mapping,
  • Návrhové vzory pro interakce s časem a datumy.

Sám ty informace potřebuji a snáz se mi to hledá, takže se snažím ve volných chvílích příručku rozšiřovat.

Vedle toho jsem loni začal také s natáčením videí na YouTube, které se snažím brát trochu prakticky a ukazovat, jak věci fungují – a samozřejmě je propojit s danými články, aby člověk nemusel pouze číst, ale mohl se na dané věci podívat v akci. S tím chci rozhodně pokračovat.

Kdyby vás cokoliv napadlo, dejte mi vědět

Jasně, takových webů je hromada. Případně si to můžeme dohledat v knížkách. Jenže mně se právě líbí to, že je to na jednom místě včetně odkazů na související reference a další zdroje.

Pokud na Design do kapsy zabrousíte, případně tam chodíte s pravidelnou nepravidelností, budu rád za jakékoliv komentáře, nápady a připomínky.

Přemýšlel jsem o tom své znalosti a nasbírané informace shrnout do nějaké knížky (nebo knížek). Hlavně aby název Design do kapsy dostál svému jméno a člověk to měl opravdu v kapse, dostupné kdykoliv a kdekoliv. Uvidíme, jak se k tomu dostanu.

Napsat komentář