Daily UI – vyhledávání

V rámci další Daily UI výzvy jsem měl navrhnout něco pro vyhledávání – například vyhledávací pole, pokročilé vyhledávání, funkci vyhledávání nebo cokoliv mě napadne.

Při této příležitosti jsem se pokusil navrhnout trochu vylepšené vyhledávání na Google Drive – chybí mi u něj totiž jedna věc.

Podle názvu se vždy neorientuji

Google Drive používám často nejen jako Cloud úložiště, ale také pro psaní dokumentů, tvorbu tabulek a prezentací.

Často v něm tedy potřebuji něco vyhledat. Google Drive mi to ale příliš neusnadňuje, protože zobrazuje pouze názvy dokumentů.

Jak vypadají výsledky vyhledávání na Google Docs.
Jak vypadají výsledky vyhledávání na Google Docs.

Abych tedy nalezl ten správný, musím jich otevřít několik místo toho, abych třeba část obsahu viděl už ve výsledcích vyhledávání. Mnohdy si totiž nepamatuji, jak jsme daný dokument nazval a hledám spíš konkrétní obsah nebo jeho čast.

Jak by vypadal takový výsledek vyhledávání s částí obsahu, který obsahuje mnou vyhledávanou frázi?

Jak by podle mě mohly vypadat výsledky vyhledávání.
Jak by podle mě mohly vypadat výsledky vyhledávání.

Vedle možného zobrazení jsme také výsledky seřadil tak, že když:

  • Název obsahuje hledané slovo a zároveň je v obsahu, ve výsledcích bude na začátku výsledků.
  • Pokud je slovo pouze v obsahu, bude výsledek níže.

Něco takového by mi práci s dokumenty hodně usnadnilo a mnohdy ušetřilo i dost času. (A podle mě by to nemuselo být tak těžké udělat.)

Drobné detaily pro doladění

Kdyby Google Drive vyhledával podobným způsobem, byl bych moc spokojený. Je to samozřejmě jen nápad a nevím, zda by to šlo udělat nebo zda je to pro ostatní lidi důležité.

Jak už jsem si hrál s návrhem, napadlo mě prozkoumat pár drobností jako možné nápady na doladění. Třeba si trochu pohrát s animací pro indikátor nahrávání výsledků nebo s ikonkou symbolizující vyhledávací pole.

Co kdyby právě animace nahrávání souborů vypadala trochu jinak než obyčejné točící se kolečko?

Když si to tak vezmu, Google Drive se představuje jako Cloud úložiště. Říkal jsem si tedy, že by animace načítání v rámci vyhledávání mohla vypadat jako prohledávání mraků (anglicky cloud).

Prohledávání mraku místo točících se koleček.
Prohledávání mraku místo točících se koleček.

Podle mě není důležité, že lidé úplně neví, co je Cloud. Když se ale tak inzeruje, vypadá to lépe než točící se kolečko.

Také jsem si říkal, stejně jako v případě přepnutí ikonky Menu do zavíracího křížku, zda by nešlo ikonu Lupy přetransformovat do ikonky křížku – tedy možnost jedním kliknutím vymazat hledanou frázi, která se typicky umisťuje na druhou (pravou) stranu hledacího pole.

Umístění tlačítka pro vymazání hledané fráze.
Umístění tlačítka pro vymazání hledané fráze.

Umístění na levé straně mě napadlo nejen kvůli transformaci ikonky, ale také proto, že to je vlastně blíž dané frázi a nemusel bych jej hledat na druhé straně obrazovky.

Jak by mohlo vypadat vyhledávání na Google Drive.
Jak by mohlo vypadat vyhledávání na Google Drive.

Animovat však takto rozdílné ikonky není úplně snadné a žádný nástroj na prototypování mi v něm úplně nepomohl i přes to, že jsem vlastně upravil jeden a tentýž vektor. Nicméně výsledek nevypadá zase tak špatně.

Poznámka: Budu moc rád, pokud mi do komentářů napíšete, co si o mém nápadu myslíte. Moc mi to pomůže v dalších výzvách. Díky moc 👍.

Napsat komentář