Daily UI – onboarding

V rámci další Daily UI výzvy jsem měl navrhnout něco pro onboarding – jak lidem představit službu nebo produkt, výhody registrace nebo cokoliv dalšího.

V práci jsem už pro něco takového rozpracoval několik konceptů. Říkal jsem si tedy, že bych je mohl v rámci výzvy posunout zase o kousek dál.

Jak vám pomůžeme

Cílem mé snahy bylo lidem ukázat, nebo spíš představit, jaké nástroje máme a k čemu je mohou využít. Přeci jen s tím mají dneska lidé trochu problém a občas tápou.

Přemýšlel jsem nad tím, jak naše nástroje nejlépe představit. Když jsem si dal dohromady obsah a jednotlivé nástroje, zkusil jsem prozkoumat:

  • Různá rozložení,
  • Různé způsoby vizualizace informací.

Chtěl jsem je zobrazit tak, abych ukázal jejich význam a vlastně i souvislosti.

Různé nápady na řešení stránky.
Různé nápady na řešení stránky.

Když jsem nechal nápady uležet a později se na ně podíval, napadlo mě, že je potřeba se na to podívat očima lidi, pro které to děláme a jaký smysl dané nástroje mají, tedy že:

  • Jde vlastně o nástroje pro správu procesu doručování zásilek.
  • Hodně z nich se váže k výrobě, některé z nich se používají přímo v továrnách.

Chtěl jsem lidem, kteří budou tyto nástroje používat poprvé, trochu přiblížit naší „nabídku“ a nastavit tedy i správné očekávání.

Co kdybych tedy nástroje zobrazil v rámci továrny a zasadil je tak do kontextu, který budou lidé znát?

Jak by mohlo řešení stránky pro onboarding nových zaměstnanců.
Jak by mohlo řešení stránky pro onboarding nových zaměstnanců.

V rámci výzvy jsem si to trochu zjednodušil. V práci jsem vedle toho přemýšlel například zapojení menšího příběhu, tedy že:

  • Člověk vyjde ze svého domu a nasedne do auta.
  • Přijede do práce (do továrny).
  • Po cestě vyzvedne balíček.
  • Zaveze jej zákazníkovi.
Animovaný HTML prototyp varianty, jak by taková stránka mohla vypadat.
Animovaný HTML prototyp varianty, jak by taková stránka mohla vypadat.

Samozřejmě s tím, že po cestě by viděl všechny nástroje (včetně vysvětlení) a udělal si tak konkrétní obrázek o tom, co konkrétně nabízíme.

Jak to opravdu funguje

Když jsem si s nápady zprvu hrál, přišlo mi zajímavé mít stránku více dynamickou – například díky průchodu toho panáčka. Aby to lidi trochu více zaujalo a protáhlo jejich pozornost.

V rámci výzvy jsem si tedy říkal, že by mohlo být zajímavé rozhýbat i jednotlivé části továrny a ještě více tak představení přiblížit reálnému dění.

Napadlo mě tedy například ukázat, jak operátor skenuje zásilky.

Nebo jak někdo nákladá balíky do dodávky.

Nebo třeba jak operátor tiskne potřebné přepravní dokumenty.

Samozřejmě to není vše, co bych chtěl ukázat a jak by stránka mohla fungovat (ani nemohu vše ukázat). Nicméně má mýšlenka dostala konkrétní formu a co jsem zatím získal zpětnou vazbu, lidem se to líbí.

V rámci tétp výzvy jsem se zároveň snažil trochu rozvinout celkový koncept než vytvořit finální grafiku. Na to bych bohužel potřeboval trochu víc času. Ale i tak mi přijde tento nápad celkem fajn.

Poznámka: Budu moc rád, pokud mi do komentářů napíšete, co si o mém nápadu myslíte. Moc mi to pomůže v dalších výzvách. Díky moc 👍.

Napsat komentář