Daily UI – hudební přehrávač

Cílem deváté Daily UI výzvy bylo navrhnout hudební přehrávač. Měl jsme zvážit ovládání, pozici nebo obrázky, například daného autora nebo obal alba. Nicméně opět bylo na mě, jak si s tím poradím.

Při nápadování jsem prošel několik možností a vybral si tu, ve které jsem se snažil zjednodušit procházení alb a přehrávání písniček podle toho, co člověka právě zaujme.

Nápady

Hudbu docela rád poslouchám a tak vím, jak různé přehrávače vypadají. Viděl jsem tedy příležitost v tom udělat to trochu jinak.

V nápadech jsem přemýšlel například nad tím, jak:

  • Zakomponovat například gramofovonou desku.
  • Snadno přecházet mezi alby a písničkami.
Pro návrh hudebního přehrávače jsem měl několik nápadů.
Pro návrh hudebního přehrávače jsem měl několik nápadů.

Ve výsledku se mi všechny nápady docela líbily (což se ale tak často nestává). Pro výzvu jsem si ale vybral ten, ve kterém jsem viděl možné zjednodušení interakce s písničkami.

Možná to půjde jednoduše

Ve svém řešení jsem přemýšlel nad tím, jak usnadnit procházení písniček a alb. Když mám písničky rozdělené do alb, přeci jen musím často nejprve do alba a pak vidím písničky. Když chci jiné album, musím jít zpět do seznamu.

Napadlo mě využít kartičky pro alba, kterými bych mohl listovat a zároveň bych hned viděl i konkrétní písničky. Ty bych si mohl zároveň hned projít a pokud by mě některá zaujala, mohl bych si ji hned pustit.

Co kdybych si mohl alba procházet jako karty, listovat hudbou a pustit si, co mě zrovna napadne?
Co kdybych si mohl alba procházet jako karty, listovat hudbou a pustit si, co mě zrovna napadne?

Také jsem přemýšlel nad tím, zda jsou potřeba všechny ovládací prvky, například:

  • Posouvání skladby,
  • Skok na další písničku.

Pokud jedna písnička skončí, automaticky začne další. Pokud bych chtěl jinou, stačilo by v seznamu prostě ťuknout na jinou.

U posouvání písniček jsem přemýšlel například nad tím:

  • Jak často si lidé sklady posouvají a proč.
  • Zda by to nešlo udělat bez extra UI elementu.

Co kdybych tedy mohl písničku posunout jako takovou? Nebude pak problém s tím, že jsou posouvatelné i kartičky?

Místo extra posuvníku by možná šlo písničku přetahovat přímo.
Místo extra posuvníku by možná šlo písničku přetahovat přímo.

Listování alby mi přišlo celkem zajímavé. Co když si ale pustím písničku a přejdu do jiného alba? Jak budu vědět, co se mi aktuálně přehrává?

Právě přehrávanou písničku bych při procházení alb stále viděl.
Právě přehrávanou písničku bych při procházení alb stále viděl.

Říkal jsem si, že by se mohla přehrávaná písnička zachytit na spodek obrazovky. (Díky čemuž bych se možná mohl vrátit i do daného alba.)

Trocha barviček tomu pomůže

Návrh se mi celkem líbil, mám rád takový ten minimalismus. Možná to je ale moc, tak jsem v rámci výzvy přemýšlel i nad tím, jak udělat přehrávač vizuálně zajímavější.

Co kdyby se například měnil vizuálně podle aktuálně vybraného alba? Tedy například:

  • Na pozadí bude obrázek z obalu.
  • Barevné schéma se nastaví podle dominantních barev v obrázku.
Hudební přehrávač by se přizpůsobil aktuálně vybranému albu.
Hudební přehrávač by se přizpůsobil aktuálně vybranému albu.

Líbí se mi na tom to, že barevné schéma by bylo vždy jednotné s aktuálně zobrazeným obsahem a vizuálně by vše ladilo. Což mi ve výsledku přišlo nejen vizuálně zajímavé, ale také stále poměrně jednoduché.

Poznámka: Budu moc rád, pokud mi do komentářů napíšete, co si o mém nápadu myslíte. Moc mi to pomůže v dalších výzvách. Díky moc 👍.

Komentáře

  1. Přepínání mezi alby je fajn – to mi třeba chybí u Spotify aplikace, která je v něčem dobrá, a v něčem tak neintuitivní, až to bolí. Možná jsem já divný, že ten telefon nepoužívám jako většina, ale u Spotify mám pravidelně problémy s rychlou orientací, jejich navigaci prostě nerozumím. Jinak jasně, tohle je k trénování mozku, ale myslím si, že kdybys nezačal tak hluboko, tak by ti vyvstaly i další potřeby a z nich plynoucí omezení aplikace, které by rovnou ovlivnily další rozhodování jak co kreslit. Klidně bys v tom mohl pokračovat a přenášet si jeden rozvíjející koncept (aplikace na poslech hudby) třeba jednou týdně.

    • Ahoj, díky moc za komentář.

      V rámci výzvy (nebo řekněme „designového cvičení“) jsem se záměrně soutředil na určitý typ posluchače a tedy případné zjednodušení přehrávače. Uvažoval jsem nad spoustou věcí, které typicky v přehrávači najdeš. Ale pro můj případ jsem je „vyházel“, protože nedávaly smysl. Když bych skutečně navrhoval nějaký přehrávač, Určitě bych (protože nejsem zase tak velký posluchač hudby), vyzpovídal víc lidí a chtěl bych se naučit, jak oni hudbou poslouchají, proč, atp.

      Určitě u vybraných cvičení přemýšlím nad tím, že bych je dále rozvíjel a třeba je dotáhl i do většího celku. Protože se výzvy točí každý den, věnuji jim pouze omezený čas. Třeba se právě k přehrávači později vrátím, mám rozdělané ještě jiné věci.

Napsat komentář