Proč jsem vyměnil programování za UX?

Po mnoha letech programování webových aplikací a tvorbě front-endové části webu jsem se rozhodl vydat jiným směrem. Vybral jsem si však směr, který je pro webové stránky, webové aplikace a především samotné návštěvníky ten nejdůležitější, použitelnost a UX.

Je to již pár let, co jsem tvořil svou první velkou webovou aplikaci na míru, kterou měli používat uživatelé pro správu své webové stránky. Už v té době jsem začal přemýšlet o tom, zda se jim bude dobře používat a pochopí, co jsem danými prvky myslel. K samotné myšlence zabývat se použitelností jsem se dostal až na vysoké škole při spolupráci na e-learningovém portálu určeným pro seniory (specifická uživatelská kategorie), kde jsem skutečně pochopil (především při spolupráci v týmu s kolegy programátory), že mladý programátor nemůže jen tak tvořit aplikaci pro uživatele bez většího zamyšlení nad tím, zda se jim bude aplikace dobře používat.

Proč právě použitelnost a UX?

Při práci jako programátor jsem nad uživateli nikdy moc nepřemýšlel. „Rubal“ jsem do klávesnice pouze části kódu, který se měl starat o bezproblémový chod samotné aplikace. Když jsem však začal kódovat design aplikace, vždy jsem si říkal, zda uživatelé pochopí, co mají udělat nebo k čemu data na výstupu slouží – zda je dokázou nějakým způsobem uchopit. Snažil jsem se tedy nad front-endovou částí webové aplikace zamyslet a navrhnout jí tak (pokud však požadavky již nebyly dány), aby se uživatelům co nejlépe používala. Stále to však nebylo ono.

Začal jsem přemýšlet právě o tom, jak uživatelé webovou aplikaci vidí – zda jsou schopní uchopit potřebný prvek (odkaz, tlačítko) a posunout se dál. Teorie je jedna věc, ale praxe je druhá. Vždy bylo mým snem tvořit perfektní webové aplikace, které budou uživatelé rádi používat a rádi se k nim vracet (jako programátor jich asi už moc neudělám). Začal jsem tedy, jak jsem se již zmínil, studovat použitelnost a UX (uživatelské výzkumy, myšlení lidí a jejich potřeby, atp.) a bylo jasno – chci být UX specialista (ale stále se věnovat, alespoň jako koníček, tvorbě webových aplikací alespoň na úrovní front-endu).

Když jsem začal tvořit svou osobní webovou stránku, pokusil jsem se využít do té doby získaných znalostí a zkusil některé prvky otestovat, ze začátku pomocí Google Analytics. Výsledky jsem po nějaké době analyzoval a udělal patřičné úpravy (některé z nich byly právě kvůli testování pozdrženy) a sledoval jsem ve statistikách patrné zlepšení některých ukazatelů. Zkušeností se svým prvním „uživatelským testem“ jsem věděl, že budu chtít dále testovat a ne jen pouze pomocí virtuálních nástrojů, ale i osobně pomocí uživatelů, neboť sledování jejich reakcí a samotného počínání je asi nejobjektivnější cesta.

Co si od toho slibuji?

Když jsem se studiem této problematiky začal, byla to pro mě hlavní cesta, jak pomáhat tvořit použitelné uživatelsky přívětivé webové aplikace a jak pochopit potřeby jednotlivých uživatelů. Rád bych získal v tomto oboru mnoho zkušeností a pomáhal své získané znalosti šířit dál, aby byly webové stránky pro ostatní uživatele více použitelnější. Je to cesta ještě hodně dlouhá, ale já výzvy přijímám moc rád.

A co programování?

Během posledního roku jsem začal vyvíjet vlastní webové aplikace, např. nástroj pro analyzování sociální sítě Twitter, službu Zaznamenejsi.cz, kterou jsem začal optimalizovat před spuštěním (a snad jí i dokončím, než s programováním seknu – protože najít důvěryhodného programátora na spolupráci zadarmo by bylo asi velice obtížné) a některé klientské (v prohlížeči) aplikace, které určitě ještě dostáhnu.

Protože bych se chtěl věnovat především novému oboru a získat co nejvíce znalostí a zkušeností, musím některou svou oblíbenou činnost vypustit. Po dlouhém přemýšlení jsem si vybral právě programování, protože to je od samotného uživatele úplně nejdál. Třeba se k programování někdy vrátím …

Napsat komentář