Jak mě dcera inspiruje pro design

Když jsem začínal s designem, byl jsem jeden z těch platfusáků, kteří se pozastavují nad každým nedobře navrženým webem, prvky, atd. A směle o tom (a svém názoru) informují ostatní i přes to, že sami nikdy nic pořádného neudělali.

Naučil jsem se ale, že něco takového mou práci nikam neposune. A že některé věci mnohdy nejde dotáhnout do ideálního stavu. Ať už kvůli názorům ostatních, různým vlivům anebo jen kvůli vlastní neschopnosti.

Zároveň jsem pochopil a naučil se, že pro kvalitní nápady je potřeba neustále hledat inspiraci. Tou je pro mě v posledním roce moje dcerka a svět kolem ní – protože v něm téměř nic nemá hranice a jsou v něm věci, které jsou pro mě úplně nové.

Neutuchající zvědavost

Je zajímavé sledovat, jak se postupem doby stáváme apatičtí a ztrácíme chuť a zvědavost po poznání nových věcí. Což je bohužel trochu spojené s tím, jak nás společnost vychovává směrem ke kritickému myšlení, netoleruje jiný názor nebo chyby. A my se tak bráníme nekonvenčním věcem.

Pro děti nic takového neexistuje. Dcera vše neustále zkoumá všemi smysly (samozřejmě nejčastěji pomocí chuti) a hraje si s čímkoliv, co najde. A samozřejmě chce i to, na co ještě nedosáhne.

Jak už jsem ve svých článcích mnohokrát zmínil, designér by měl být neustále zvědavý, otevřen různým možnostem a nápadům. A pro mě je dcera impulzem, abych neusnul na vavřínech a měl oči neustále otevřené.

Dcerka je neustále zvědavá, stejně jako každé dítě. A chce všechno vyzkoušet a pohrát si s tím.
Dcerka je neustále zvědavá, stejně jako každé dítě. A chce všechno vyzkoušet a pohrát si s tím.

Je úžasné vidět její zvědavý pohled, jak se neustále za něčím pídí a zvolává „jééé”. Samozřejmě se ale rozplývám nad každým jejím prdíčkem. Naplňuje mě to energií a novou chutí. Například už teď se moc těším, až si budeme společně kreslit. A ona mi ukáže svůj svět nekončené fantazie.

Vedle neustálého vzdělávání se také snažím ve volném čase experimentovat, učit se novým věcem, atp. Zároveň také hledám inspiraci jak v různých designových odvětvích a našem světě, ale také v historii a současnosti.

Naučil jsem se dát svým nápadům volný průběh. I když jsou mnohdy absurdní, naivní a idealistické. Mnohem lépe se mi tak přemýšlí – nejen pro to co potřebuji teď, ale co budu potřebovat někdy později.

Inspirace

Nejen dcerka je boží (a já jsem pyšný táta), ale i ten svět kolem ní je zajímavý. Ten, který je plný nejen hraček, dudlíků a plenek.

Věřím, že designovou inspiraci můžeme najít kdekoliv. Ať už to jsou reálné produkty nebo jen nápady a myšlenky ostatních. Podle mě je nejdůležitější se pozorně dívat a naslouchat.

Za svou krátkou designérskou kariéru už jsem se setkal s produkty, které významně ovlivnili můj způsob myšlení a práci. A to samé se teď velice často děje u nás doma. Když například dcerku krmíme, děláme jí mlíčko a nebo si s ní hrajeme.

Například je jasné, že jídlo pro děti nemůže být horké. Protože spálené patro nebo jazyk je hodně nepříjemné i pro dospělého, natož pro dítě. Je tedy potřeba teplotu jídla hlídat a před krmením kontrolovat.

S tímto nám skvěle pomáhá lžička od Munchkin, kterou dcerku krmíme. Hlavice totiž zcela zbělá, pokud je jídlo příliš horké. A jen mírně, pokud je jídlo tak akorát.

Lžička zbělá, pokud je jídlo příliš horké.
Lžička zbělá, pokud je jídlo příliš horké.

Nebo z jiného soudku. Dcerušce dáváme na spaní dudlík. Protože jí uklidňuje a může tak hezky spát. V noci se někdy probudí, sedne si v postýlce a začne plakat. A právě dudlík jí uklidní a ona opět usne.

Super je, že když se takhle večer nebo v noci probudí, dudlík snadno najdeme. Protože ve tmě svítí. Nemusíme tak dělat rachot a rozsvěcet světlo.

Dudlík ve tmě svítí a je tak snadné jej ve tmě najít.
Dudlík ve tmě svítí a je tak snadné jej ve tmě najít.

Vedle toho, že zmíněné produkty skvěle plní svou hlavní funkci, pomáhají s řešením i souvisejících věcí. A docela nám tím usnadní život.

Podobných věcí, které nám pomáhají, je spousta. A z mého designového pohledu poskytují skvělou inspiraci pro přemýšlení o tom, jak navrhovat řešení tak, aby byl daný problém opravdu vyřešen. A samotné řešení bylo opravdu užitečné.

Hledejme na věcech to dobré

V běžném životě kolem sebe máme spoustu zajímavých věcí. Do kterých lidé vtiskli určitou znalost a záměr, aby vyřešili určitý problém. A mě se líbí, když produkty řeší problém se vším, co s ním souvisí. Protože od takových řešení se můžeme opravdu skvěle inspirovat. A máme z nich užitek.

Je velice snadné kritizovat existující věci. Jenže nikomu nepomůže, pokud budeme hledat vady na kráse jiných řešení. A měli bychom to brát jako ponaučení a snažit se inspirovat, abychom sami neudělali podobnou chybu. Jako já hledám inspiraci ve světě mé dcery.

Proto bychom měli mít neustále otevřenou mysl. A nenechat se uchlácholit tím, co si myslíme, že víme. Mnohdy totiž můžeme byt skutečností opravdu mile překvapeni.

Napsat komentář