Dokumentujte svůj design pečlivě

Během rozmýšlení návrhu řešení často projdeme mnoho různých variant řešení, diskuzí a meetingů. A s týmem pak dojdeme k určitým závěrům a řešení, které nakonec vyrobíme.

Od samého začátku vždy padne mnoho nápadů a rozhodnutí, které výsledný design ovlivní. Ať už od designérů, Product manažerů, z testování nebo jde o kompromisy pro snadnější vývoj.

A co tak vzpomínám, v podstatě při jakékoliv diskuzi jsem potřeboval zmínit, jak jsem k danému řešení došel. A často i jaké varianty jsem prozkoumal (a proč nedávají smysl). Což bylo mnohem jednodušší, když jsem měl vše pečlivě zaznamenané.

Různé varianty a rozhodnutí

K finálnímu návrhu řešení vede určitá cesta. Na které nás napadne spousta nápadů – ať už pro hrubé koncepty, ale i něco detailnějšího. A sami se musíme mnohokrát rozhodnou a vybrat tu nejlepší možnost.

Často se v diskuzích o designu ptám kolegů, proč zvolili dané řešení (například, proč jsou zde dané prvky a informace, rozložení nebo interakce). Snažím se totiž pochopit smysl řešení a záměr. A bohužel jsem velice často nedostal konkrétní odpověď. (Stejné otázky dostávám i já.)

Kolikrát jsem se také potřeboval podívat na nějaký starší návrh – když jsem například přebíral projekt po předchozím designérovi. Chtěl jsem pochopit návrh řešení, například:

  • Jsem chtěl vědět, jakým způsobem nad řešením přemýšlel.
  • A jaká rozhodnutí udělali a jaké způsoby řešení prozkoumali.

A tak dále. Potřeboval jsem tedy primárně vědět, proč řešení vypadá tak, jak vypadá.

Získat zpětně takové informace je mnohdy velice složité. Jako lidé běžně zapomínáme a nebo si zaznamenáme jen to, co nám připadá důležité. A při tom jsou pro design všechny informace důležité. A na první pohled i drobná rozhodnutí mohou mít na řešení radikální dopad.

Proto jsem se postupem času naučil zaznamenat vše, co souvisí s problémem, který řeším. Například:

  • Skicované flows, koncepty nebo detaily.
  • Varianty detailnějších obrazovek.
  • Zápisky ohledně fungování, interakcí.
  • Popis jednotlivých částí UI a různých variant celků.
  • Kritiku od ostatních kolegů.

A tak podobně.

V podstatě tak dokumentuji celý proces návrhu řešení. A kdykoliv je potřeba, mohu jakoukoliv informaci dohledat.

Když promýšlím různé varianty, často je pro mě lepší nápady doplnit o pár poznámek, než vše rozkreslovat do detailu.
Když promýšlím různé varianty, často je pro mě lepší nápady doplnit o pár poznámek, než vše rozkreslovat do detailu.

Mnohem lépe se mi tak o návrhu přemýšlí, protože mám proces návrhu rozdělen do dvou fází:

  1. Otevřené hledání možností, tzv. ideation.
  2. Hodnocení nalezených možností, tzv. synthesis nebo analysis.

Ve výsledku tak prozkoumám více možností, mohu je spolu porovnat a případně spojit do dalších. Díky čemuž je poté lépe zhodnotím a vyberu tu nejlepší. (A zaznamenám si, proč jsem vybral právě tu.)

Nesnažím se ale jen informace zapisovat. Ale uchovávám si právě i různé varianty a kombinace. (Proto například při skicování nepoužívám gumu nebo nemažu artboardy ve Sketch.)

Pokud ve Sketch dělám „vizuální exploraci“, píši si k jednotlivým variantám poznámky.
Pokud ve Sketch dělám „vizuální exploraci“, píši si k jednotlivým variantám poznámky.

Podobný přístup mi nezabírá o moc víc času. Nad návrhem stejně přemýšlím a jednotlivé možnosti v podstatě hodnotím – akorát si myšlenky zapíši. Díky čemuž si nejen lépe utřídím myšlenky, ale zároveň zachovám informace na později.

Toho pak můžeme využít při mnoha různých příležitostech. Například při diskuzích s produktovým týmem nebo stakeholdery. A už se mi několikrát vyplatilo, že jsem mohl ukázat více variant a ukázat, jak jsem k danému řešení dospěl a proč navrhuji vyrobit právě dané řešení.

Poznámky ze schůzek

Jako designéři, vedle práce na návrzích, musíme chodit na nejrůznější schůzky. Na kterých dalším lidem ukazujeme a diskutujeme nápady a návrhy řešení.

Můžeme tak získat zajímavé informace, nápady a rozhodnutí, která mohou produkt určitým způsobem ovlivnit. Například:

  • Připomínky členů produktového týmu,
  • Poznámky z výzkumu,
  • Rozdělení implementace do více fází (verzí),
  • Dotazy a rozhodnutí stakeholderů.

A tak podobně.

Je celkem zajímavé sledovat, jak málo lidí si na takových schůzkách píše poznámky. A to nejen z řad designérů. Proto není nic výjimečného, že lidé na něco zcela zapomenou a nebo si vše přesně nepamatují.

V Evernote se snažím vést všechny poznámky – i ze schůzek. Mám je tak kdykoliv dostupné a snadno je mohu sdílet dalším lidem.
V Evernote se snažím vést všechny poznámky – i ze schůzek. Mám je tak kdykoliv dostupné a snadno je mohu sdílet dalším lidem.

A protože takové zápisky posílám účastníkům dané schůzky, mnohokrát jsem tak získal upřesnění některých informací, které jsme si správně nevysvětili. Nebo jsem jim i přes veškerou snahu správně neporozuměl. Což mi poté hodně ušetřilo práci.

Ze své zkušenosti mohu říct, že jakékoliv napsané poznámky jsou velice užitečné. Mohu se totiž lépe soustředit na promýšlení řešení, protože nemusím všechny informace držet v hlavě. A kdykoliv je potřeba, mohu informace dohledat.

Vše si pečlivě uchovávejte

Jednou z největších výzev pro designéra je vysvětlit dalším lidem, jak došel k danému řešení. A zároveň je přesvědčit, že dané řešení je to nejlepší.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že díky uchovaným variantám, poznámkám, zápiskům, atp. je to mnohem snazší. Protože můžeme vše okamžitě objasnit, srovnat různé varianty a jasně tak ukázat, proč bude navržené řešení fungovat.

Nejen že si ušetříme složitější obhajobu a vysvětlování návrhu řešení, ale také si lépe utřídíme myšlenky a vyvarujeme se toho, že se budeme muset opakovaně zamýšlet nad možnostmi.

Osobně na tom nevidím nic složitého. A protože v podstatě procesem „rozmýšlení“ procházíme, zaznamenat naše myšlenky nezabere téměř žádný čas navíc. A v průběhu si tak můžeme hodně usnadnit práci a lépe se soustředíme na hledání toho nejlepšího řešení.

Komentáře

  1. Diky za zdielanie.

    Sam pre seba si vzdy zaznamenavam alternativy vylepsenia existujuceho stavu. Jedna z alternativ je vzdy nechat to tak ako to je 🙂 Typicky z dovodu kapacity a priorit. Ak vsak nastane zmena, som vzdy pripraveny na starte, a nemusim znova vyhodnocovat nieco, co uz som raz vyhodnocoval.

    Su to take moje + PO poznamky, ale uz dlhsi cas rozmyslam nad tym, ako z nich spravit oficialnejsiu sucast projektu.

    Ukazka:
    https://www.dropbox.com/s/v7f9cawjfhgruzs/Screenshot%202016-01-21%2016.52.30.png?dl=0

  2. @peterzalman: ahoj, díky za super komentář. To je právě ono.

    Já se to snažím nechávat přímo u daných návrhů, aby se na to mohl podívat kdokoliv. Máš to ale hezky zpracované, já osobně se s tím tolik „nepářu“.

Napsat komentář