Podle čeho si vybírám prohlížeč?

Neustále sleduji vývoj dnešní prohlížečů a webových technologií. Nedávnou jsem si pokládal otázku, proč si uživatelé volí právě ten prohlížeč. Někdo jim ho doporučí? Vyznají se v podporovaných technologiích? Vyhovují jim nástroje nainstalované společně s prohlížečem? To jsou pro mě docela podstatné otázky, protože pochybuji, že normální uživatelé vůbec tuší, co se skrývá pod pojmem webové stránky – že to běží na nějakém HTML5 s CSS3 a JavaScriptem (ano, JavaScript přítomnost JavaScriptu si plno uživatelů uvědomuje). Proč mě zajímá, k jakému prohlížeči a jak se uživatelé dostanou?

Odpověď je vcelku jednoduchá. Zajímá mě to proto, abych věděl, s čím mohou uživatelé na případnou webovou aplikaci přijít a čím případně argumentovat, aby starší prohlížeč opustili a pořídili si novější. Nemůžu jim totiž říkat, že jim nabídnu specifický zážitek v podobě 3D grafiky, protože ten a ten prohlížeč podporuje GPU akceleraci.

Prohlížeče, které mám nainstalované. Velikost udává jejich pravidelné používání a význam.
Prohlížeče, které mám nainstalované. Velikost udává jejich pravidelné používání a význam.

Já osobně jsem si nejvíce oblíbil prohlížeč Google Chrome, před kterým jsem několik let zdárně používal prohlížeč Firefox. Proč tomu tak je vyplyne dále z článku, kde rozebírám jednotlivé otázky, které mohou vyvstal při volbě prohlížeče.

Vzhled a ovládání prohlížeče

Co si budeme nalhávat, vzhled prohlížeče je pro mnoho uživatelů jedním z nejdůležitějších kritérií. Nemusí jít však o barevné rozložení nebo obrázky tlačítek, ale o samotný vzhled okna, rozložení ovládacích prvků a následně pak samotný design.

Dnes se praktikuje, což já vidím jako jedno z největších plus, minimalistický design – tedy hlavní ovládací prvky elegantně vměstnané vzhledem k dobré ovladatelnosti na co nejmenší možnou plochu a vypuštění méně důležitých prvků (nebo jejich případné seskupení pod hlavní ovládací tlačítko). To přispívá k větší zobrazitelné ploše webové stránky – více obsahu bez nutnosti rolování po stránce, více obsahu po příchodu na stránku, o něco lepší přehlednost na stránce.

Jak vypadá prohlížeč Google Chrome.
Jak vypadá prohlížeč Google Chrome.

Je pravda, že to nemusí někomu vyhovovat a setkal jsem se i s tím, že i když to někomu přišlo přehlednější, raději si lištu roztáhl (např. jako ve starší verzi prohlížeče Opera) a viditelný obsah se snížil tak o 1/5. Toto je spíše o zvyku, ale vždy se dá přivyknout něčemu novému – hlavně když uživatelé tak neradi klikají a rolují.

Každý prohlížeč se k minimalistickému staví samozřejmě jinak a ne každému bude právě ten jeden vyhovovat. Už se ale pomalu ucelil takový základní vzor – záložky jako první (vedle možná hlavní tlačítko), pod nimi pole adresa a další ovládací prvky. Akorát Internet Explorer 9 trochu uhnul a dala záložky vedle pole pro Adresu, což je takové docela krkolomné.

V tomto směru se mi nejvíce zalíbil prohlížeč Google Chrome, který nabízí velice minimalistický design a který se velice dobře ovládá, avšak zalíbilo se mi také rozložení prohlížeče Mozilla Firefox 4 a Opera 10.63 také nabízí velice hezké rozložení. U Safari se mi rozložení příliš nelíbí, není vlastně minimalistické. Je to způsobeno hlavně tím, že je to prohlížeč na Mac OS, kde se ovládací lišta upíná na hlavní ovládací panel a plocha se tak o něco zmenší. U ostatních prohlížečů je možné najít klasické rozložení okna.

Rychlost

Pro mě je rychlost nejdůležitějším kritériem. Nemyslím však rychlost spouštění prohlížeče, přepínání prohlížeče, atp. Myslím tím vykreslovací a funkční stránky jádra prohlížeče – tedy jak dlouho trvá načíst, zpracovat a vykreslit stránku.

Při prohlížení internetu pro mě je právě důležité to, aby se stránky co nejrychleji načítaly. Často webové stránky nemají nejmenší obsah a díky rychlému prohlížeči tak lze jejich zobrazení často „uspíšit“. Já osobně příliš nedám na internetu prezentované testy, raději si prohlížeč vyzkouším přímo na svém „zaběhnutém“ počítači, kde se mi ukáže, který prohlížeč je jak rychlý. Samozřejmě nechci tvrdit, že testy jsou špatné, ale protože na svém počítači nemám čistou instalaci, výsledky by tak mohly být poněkud zkreslené. Osobně jsem také provedl několik testů a měření, u kterých jsem zjišťoval, jak na tom prohlížeče jsou, pokud se provozují denně na zaběhnutém počítači. Pro mě je také důležité, aby prohlížeč dokázal rychle zpracovávat JavaScript. Dnešní webové stránky, ať chceme nebo nechceme, používají JavaScript opravdu ve velké míře a často závisí (kvůli množství kódu) na enginu.

Jako nejrychlejší prohlížeč se pro mě jeví Google Chrome. Líbí se mi, že i ostatní prohlížeče zapracovali a že například Opera nebo Internet Explorer také vykreslují opravdu rychle (v některých případech je to u Internet Explorer 9 díky GPU akceleraci, kterou ostatní prohlížeče nemají ještě dovyvinuté).

Nástroje a funkce

Dříve jsem používal prohlížeč SeaMonkey, protože se mi líbilo, že je to takový „softwarový“ balíček obsahující více nástrojů (např. emailového klienta). Dnes si však něco takového nedokáži představit. I když jsou rozšiřující nástroje jistě kvalitní, já si raději nainstaluji další program (v tomto případě např. přímo samostatného emailového klienta) a dostanu tak nejen kvalitní prohlížeč, ale i kvalitního emailového klienta.

Proto když koukám na prohlížeče jako je Maxthon Browser nebo Avante Browser, divím se, že si jej může někdo nainstalovat. Tyto prohlížeče mají sice „obrovské“ množství funkcí, ale mají například zastaralé vykreslovací jádro prohlížeče Internet Explorer 7. Prohlížeč, který mě však v tomto překvapil, je Lunascape. Tento prohlížeč nabízí několik nadstandardních funkcí, ale hlavně nabízí možnost přepínat si mezi třemi jádry – WebKit, Gecko a Trident. Je tedy z něj možné během chvilky udělat např. z prohlížeče Apple Safari prohlížeč Internet Explorer nebo Mozilla Firefox (bohužel starších verzí).

Možnost přepínání vykresovacích jader u prohlížeče Lunascape.
Možnost přepínání vykresovacích jader u prohlížeče Lunascape.

Co je však často problémem těchto prohlížečů, že nenabízí možnost instalace dalších doplňků a upravit si tak prohlížeč k obrazu svému pomocí dalších nástrojů. To už je dnes standardem a tuto funkci podporuje i Internet Explorer 9. Díky doplňkům se však pro mě nepostradatelným prohlížečem stal Firefox, který používám především pro vývoj díky nástroji FireBug a jeho rozšířením. Zdatně mu sekunduje prohlížeč Google Chrome, který má také obsáhlou databázi rozšíření a který se také hodí pro vývoj (díky Nástrojům pro vývojáře – viz článek Ladíme webové stránky přímo v prohlížeči Google Chrome).

Podporované technologie

Protože se zabývám vývojem webových aplikací, kvalitní prohlížeč podporující nejmodernější technologie a možnosti je pro mě nutností. Osobně však také musím dbát na to, že uživatelé nemusí mít prohlížeč s podporou pro tyto technologie a proto mám nainstalováno více typů prohlížečů a více verzí, abych mohl testovat, zda jim vše bude fungovat správně).

Proto jsou pro mě důležité nejnovější verze prohlížečů a jejich vývojová větev (kterou také běžně používám). I když často uživatelé netuší, že stránka je zobrazena díky HTML, CSS, JavaScriptu a dalším, je dobré mít nainstalovanou nejnovější verzi prohlížeče – nejen díky podpoře technologií, ale také kvůli rychlosti a často i kvůli důležitým opravám. Dnes je již naštěstí trend, že se moderní prohlížeče aktualizují sami. Nedovedu si představit, že bych si musel prohlížeč aktualizovat stále ručně nebo potvrzovat přes nějaké stahovací kanály, jako tomu bývalo dříve.

Mozilla Firefox 3.6.12 – pomalu umírající prohlížeč.
Mozilla Firefox 3.6.12 – pomalu umírající prohlížeč.

Podpora moderních technologií je pro mě důležité nejen proto, že jsem webový vývojář, ale také proto, že často prohlížím internet a dostanu se na zajímavé webové stránky, které jsou na nejnovějších technologiích postaveny. A já chci mít „zážitek“ při prohlížení internetu co nejlepší.

V Tomto směru mi nejvíce vyhovuje prohlížeč Google Chrome (který díky jádře WebKit nabízí i zajímavé CSS vlastnosti), následován prohlížečem Mozilla Firefox. Ostatní prohlížeče, i když začínají nové technologie také podporovat nebo některé z nich již podporují, stále však nenabízejí dostatečnou podporu pro všechny možnosti, které se dnes používají.

Ostatní prohlížeče využívající jader ostatních prohlížečů (Maxthon, Avant, …) jsou prohlížeče, které bych nikdy nemohl používat. Mají v sobě většinou nainstalovaná stará jádra (Internet Explorer 7 nebo Firefox 3/2) a uživatel tak z internetových stránek nevymáčkne často maximum.

Co jsem chtěl tímto článkem říci?

Chtěl jsem ukázat, které faktory jsou pro mě důležité a které u prohlížeče internetu (jako základního klienta pro zobrazování internetových stránek) preferuji, abych si vychutnal zážitek při surfování na maximum. Dnes je právě doba, kdy začíná nastupovat HTML5 a CSS3, které si však se starší verzí prohlížeče nelze vychutnat.

Zajímalo by mě právě, proč uživatelé používají ten a ten prohlížeč a rád bych jejich názor znal. Každý má šanci si vybrat, a já bych rád věděl faktory rozhodující pro ostatní uživatele (za názor neberu glosu „Líbí se mi“, ale nějaké argumenty). Proto se ptám i svých známých, jak na tom s prohlížeči jsou. A můžu říci, že dobře.

Komentáře

  1. Naozaj dobrý článok. Udivilo ma, koľko máš nainštalovaných prehliadačov – naozaj obdivuhodné. Ja používam FF 3.6 – neprechádzam na 4, kým nebude plnej verzie (mám zlé skúsenosti z minulosti, kedy sa mi stratili všetky údaje z prehliadača), inak ešte uznávam Chrome, ktorý je skutočne v tomto momente najrýchlejším prehliadačom a teším sa na FF4. IE9 je už úplne iná trieda ako taká 8ka, ale aj tak – IE pre mňa bude stále v zlom svetle a asi to bude ešte veľmi dlho trvať, kým ho uznám vôbec za prehliadač.

    Tak či tak, FF je pre mňa ako vývojára najlepším prehliadačom a využívam ho aj na súkromné účely, aby som v tom nemal bordel.

  2. Senky: IE9 je teďka kategorie sama pro sebe. Po delší době přišel moderní prohlížeč z dílny Microsoftu, nabízející podporu pro mnoho nejnovějších technologií, který však za nějaký čas bude opět ztrácet (pokud jej nebudou frekventovaně updatovat přes automatické aktualizace vně prohlížeče). Já rád používám vývojové verze prohlížečů, občasnými reporty je pomáhám dolaďovat a sleduji, co přijde jako dalšího (dneska mi běží např. Chrome 9 dev, FF4 beta 7, IE 9 PP7 a Opera 11 beta)

    Pro mě jako vývojáře je také nejlepší prohlížeč Firefox, avšak jak jsem psal, zdárně mu sekunduje Chrome.

  3. Já používám Operu už velmi dlouho a jsem s ní spokojen. Přijde mi, že právě Opera udává tempo a směr vývoje. Třeba Opera 11 s tab stackingem. Novinka, která je dokonale prostá, ale zvyšuje komfort o 100 procent. Brzy to implementují i jiné prohlížeče (třeba skrz rozšíření). Podobně tomu bylo se speed dialem.

    Rychlost je jasným kritériem. Ale i funkcionalita by měla být trochu nahoře, pokud u netu člověk tráví více času.

  4. Daniel Máslo: Tab stacking u prohlížeče Opera 11 je nejlepší a první použitelný systém pro správu záložek. Konečně někdo něco takového vymyslel. Rozšíření bych ale nečekal do všech prohlížečů, když se Firefox 4 piplal s Panoramou http://www.youtube.com/watch?v=5r0TQJ-gGi0 což je ve srovnání se systémem Opery nepoužitelný systém (i když užití má určitě taky).

  5. Jsem spíš laik, nepotřebuji sofistikované vývojové nástroje, ale některé jiné nástroje ano. Používám Chrome a dost se mi líbí správa rozšíření – např instalace během pár vteřin bez nutnosti restartovat prohlížeč.

  6. Co třeba bezpečnost? A tím nemyslím jen to, že pro prohlížeč A se zatím našlo jen 5 bezpečnostních děr a pro prohlížeč B už 6, ale i celkový přístup – jako že prohlížeč C neumí skriptování vypnout vůbec, prohlížeč D to sice umí ale musíte oželet funkční prostředí prohlížeče (nikoliv stránky, tam to je samozřejmé) a prohlížeč E pro jistotu neumí vypnout vůbec nic a ještě odesílá svému tvůrci všechny možné statistiky.

  7. Ano, bezpečnost i funkcionalita jsou také důležité. Já jsem je nezmínil proto, že od nich očekávám, že to bude u nich na 100%.

  8. Používám už dlouhou dobu google chrom, líbí se mi rychlost načítání stránek a minimalistické funkční rozložení. Předtím jsem měl Firefox a samozřejmě se člověk nevyhne ani exploreru. Jen mě štve, že chrom neotevírá soubory (resp. stahuje do tempu) ale vše rovnou stahuje na HDD, to mi dost vadí. U ostatních prohlížeču si můžu vždy vybrat. Nevíte jak by se to dalo obejít?

  9. V nastavení Chrome můžeš upravit chování stahování.

    Dej Nastavení > Možnosti > Pod pokličkou, kde máš samostatný blok pro nastavení stahování. Zde si můžeš zapnout dotazování.

  10. Potřeboval bych poradit. Vlastním tablet, kde mě v Seznamu nejdou otevřít přílohy emailu v systému Microsoft Power point. Jaký prohlížeč v Androidu by toto uměl? Děkuji za odpověď.

Napsat komentář