Boj mezi prohlížeči brzy vyvrcholí – kdo bude vítěz?

V poslední době je možné sledovat další vývoj 4 největších prohlížečů na trhu – Google Chrome 9, Mozilla Firefox 4, Opera 11 a Internet Explorer 9. Každý prohlížeč se snaží být nejlepší a získat co nejvíce uživatelů. Někdo na to jde od lesa, někdo se snaží propagovat zajímavé testy (viz. dále), někdo přichází s revolučním řešením. Je to opravdu boj, protože pozice jednotlivých prohlížečů se na trhu s prohlížeči mění. Někdo posiluje, někdo oslabuje a někdo stagnuje. Samozřejmě všichni chtějí mít co největší kousek z toho koláče. Jenže ne každý má ty správné „páky“, aby se mu to povedlo.

Je sice ještě poněkud brzy hodnotit situaci, když např. Internet Explorer 9 má vyjít až v polovině příštího roku. Já bych však rád zhodnotil inovativní počiny nových prohlížečů, vylepšení a nedostatky.  Já osobně jsem z některých připravovaných verzí trochu zklamán nebo jsem do budoucna s dalším vývojem poněkud skeptický. Vše ukáže čas.

Co přinesou nové verze prohlížečů?

Novinek a zlepšení je v každém prohlížeči značné množství. Asi nejvíce diskutovaným prohlížečem v této souvislosti je prohlížeč Internet Explorer, neboť se, nejen po technické stránce, značně inovuje. Poslední verze Internet Explorer 8 je na dnešní poměry značně zastaralá. Na čem se nejvíce u prohlížečů pracuje je zavedení (nebo vylepšení) podpory pro HTML, CSS3 a zrychlení samotného prohlížeče – což já osobně beru jako nejzásadnější věc.

Zrychlení prohlížečů

Prohlížeče se obecně velice zrychlují. Je to potřeba, neboť webové stránky a aplikace jsou stále náročnější na zpracování a i když programátoři provedou nejrůznější optimalizační testy, načtení samotné stránky může zabrat delší dobu. Byla vylepšena i práce se samotným oknem prohlížeče – zlepšení plynulosti při rolování stránky. To mi jako nejčistší přijde u prohlížeče Opera Browser 11.

Je to znát především při používání JavaScriptu a proto se JavaScriptové enginy prohlížečů přepisují nebo se vytváří nové verze, např. Chackra engine u Internet Explorer 9 nebo JägerMonkey u Mozilla Firefox 4. Zpracování JavaScriptu je tak mnohem rychlejší a náročnější JavaScriptové aplikace se již tak „nesekají“ (ukázkou mohou posloužit demoverze her vytvořené na gameQuery engine). Nejde samozřejmě pouze o JavaScript, ale díky GPU akceleraci (kdy se pro zpracování grafiky využije přímo grafická karta) také bude možné dosáhnout  rychlejší zobrazení. V tom asi nejvíce vyniká Internet Explorer 9 (podle výsledků v některých testech). Prohlížeče Google Chrome 9 a Mozilla Firefox 4 zatím zaostávají. A pokud vím, Opera Browser 11 zatím nemá tuto funkci implementovanou. Avšak s podobnými testy výkonosti to může být poněkud složitější (viz. níže).

Nejen JavaScript, ale i samotné zpracování a vykreslení webových „dokumentů“ se v prohlížečích zrychluje. Této kategorii dominoval delší dobu prohlížeč Google Chrome, avšak Internet Explorer 9 a Opera 11 mu budou vyrovnaným soupeřem.

Podpora pro HTML5 a CSS3

S nástupem nové technologie HTML5 se stalo prioritou zavést pro tuto technologii podporu a již na této technologii vzniklo plno projektů, i když samotné consorcium W3C řeklo, že technologie ještě není kompletní a nedoporučuje na ní stavět projekty (avšak jak jinak začít s prosazováním nové technologie než jí začít masivněji používat?).

Připravované verze prohlížečů zatím nemají implementovány všechny dostupné možnosti HTML5, i když ty zásadní většinou ano. Dá se tak naprogramovat skvělá aplikace využívající drag & drop, nativních video a audio elementů (bez nutnosti vkládat složitě přes element object), geolokace a dalších. Kdo sleduje vývojové verze prohlížečů ví o možnostech podpory, které nové verze přinesou. Zásadní bude také nová verze HTML formulářů, kde například Mozilla Firefox dovolí vlastní validační pravidla definovaná přímo pro daný element (pomocí regulárních výrazů).

Pro CSS3 musel nejvíce zabrat Internet Explorer 9, který zatím podporuje hrstku možností co ostatní prohlížeče. Avšak už dnes je možné pro tento prohlížeč použít některé efekty, ale kvůli tomu přibude další vendor prefix –ms-. Prohlížeče běžící na jádru WebKit si tak zatím drží první pozici, pomalu je stíhá i Mozilla Firefox.

Nové funkce, nový vzhled, …

Nové verze prohlížečů přinesou také některé změny ve funkčnosti nebo úpravy svého grafického kabátku. Jak všichni jistě zaznamenali, dnešním trendem je minimalistický design (hlavní ovládací prvky viditelné – vše ostatní schovat). Tomu se nedá zabránit a všechny připravované verze prohlížečů, pokud tento styl ještě neměly, je nasazují. I Mozilla Firefox 4, i Internet Explorer 9. Samozřejmě každý prohlížeč si drží tu svou linii, takže komu vyhovuje styl Google Chrome, nemusí mu vyhovovat styl Internet Explorer (i když ten je navržený poněkud nešťastně).

Nový systém správy panelů prohlížeč Mozilla Firefox 4 nazvaný Panorama.
Nový systém správy panelů prohlížeč Mozilla Firefox 4 nazvaný Panorama.

Co vidím jako radikální změnu u některých prohlížečů, je vylepšený práce se panely (tabs). Co jsem si všiml, jako první se ozval Firefox 4 se způsobem pojmenovaným Panorama. Tento způsob ovládání panelů může být zajímavý – umožňuje například vytvářet pojmenovatelné kategorie (které však otevře jako další okno). Avšak při rozsáhlejším počtu otevřených panelů nemusí být zrovna nejšťastnější. Opera 11 však přišla s řešením, na které jsme snad všichni čekali a to s možností shlukovat panely pod sebe s možností jednoduchého rozkliku, ale i náhledu jednotlivých panelů shluknutých do jednoho. Troufám si říct, a již jsem to několikrát řekl, že to je zatím jediný povedený a opravdu použitelný systém pro práci s panely.

Systém panelů, na který jsme možná všichni čekali - Tab Stacking prohlížeče Opera Browser 11.
Systém panelů, na který jsme možná všichni čekali – Tab Stacking prohlížeče Opera Browser 11.

V souvislosti s panely by se však dala vytvořit specifická kategorie, protože to je „hraní si na vlastním písečku“. Při vydání první oficiální beta verze prohlížeče Internet Explorer 9 byla představena možnost připnutí panelu na hlavní panel ve Windows. Pokud na takto připnutý panel klikneme pravým tlačítkem myši, dostaneme se tak k hlavní nabídce daného webu. Co jsem však zkoušel některé webové stránky, tuto funkci lze využít např. u vyhledavače Bing, mikroblogovací služby Twitter nebo u sociální sítě Facebook. Tato funkce se může opravdu hodit – avšak velmi rychle může zaplnit hlavní ovládací panel.

Připnutý Twitter na hlavní panel Windows Připnutý Bing na hlavní panel Windows
Snadný přístup k oblíbené webové stránce? Díky Internet Explorer si jí připneme na hlavní panel.

Další příjemnou změnou může být procházení doplňků přímo v prohlížeči u Mozilla Firefox 4. Při otevření se načtou kategorie doplňku i s přímou možností vyhledávat doplňky bez nutnosti prohledávat archiv na webové stránce. Uživatel má tak přehledně vše na jednom místě. I Internet Explorer 9 konečně přinese doplňky a jeho databáze již některé čítá. Avšak práce s doplňky je zatím poněkud složitější.

Testy a zase testy

S příchodem nové verze prohlížeče Internet Explorer 9 bylo představeno mnoho zajímavých testů na Test Drive společnosti Microsoft. Je zde možné si zde vyzkoušet svůj prohlížeč a porovnat si své výsledky s ostatními verzemi prohlížečů, kde výsledkově dominuje právě prohlížeč Internet Explorer. Proč to zmiňuji, když to nemá přímou souvislost s novými verzemi prohlížečů? Ale má, zdání však může klamat.

Microsoft se snaží získat zpět svůj pomalu se ztrácející se podíl na trhu webových prohlížečů. To je očividné, i když jeho pozice je stále silná, ale snadno otřesitelná (hlavně při postupném ztrácení prohlížeče Mozilla Firefox a nástupu Google Chrome). Proto představuje svůj prohlížeč na mnoha testech a při každé příležitosti. Já se mu nedivím a nechci tuto společnost a prohlížeč nijak pomlouvat, přinese toho jistě mnoho zajímavého a bude to jistě moderní prohlížeč. Avšak může vyvstat otázka, ale na jak dlouho?

Diskutovaný výsledek testu SunSpider u příležitosti vydání Internet Explorer 9 Preview Platform 7.
Diskutovaný výsledek testu SunSpider u příležitosti vydání Internet Explorer 9 Preview Platform 7.

Před nedávnem se Internetem prolila informace, že Internet Explorer je na podobné testy optimalizován, aby podával co nejlepší výkon. Bylo to v souvislosti s testováním rychlosti JavaScriptu pomocí testu SunSpider (z doslechu – je to primitivní algoritmus zatěžující JS engine), kde si polepšil o několik milisekund a získal tak první místo. Jenže co i další testy, které jsou například na zmíněný Test Drive? Nechci se dopustit nějakého přešlapu, ale já osobně se v případě prohlížečů a podobných testů zůstávám chladný a věřím spíše názoru uživatelů nebo vlastnímu použití. Z vlastní zkušenosti testování a vývoje vím, že podobné testy jsou samozřejmě lákadlem na uživatele. I když, kolik obyčejných uživatelů podobné testy sleduje? Když by lidé podobné věci sledovali, nebyl by několik let problémem prohlížeč Internet Explorer 6.

Král je mrtev, ať žije král

I když jsou jednotlivé verze prohlížečů vyvíjeny s odlišnou časovou periodou, kde např. Google Chrome vydává aktualizace každou chvilkou, pomalu se začínají rýsovat hlavní přednosti, ale zároveň i nedostatky vyvíjených nových verzí prohlížečů. Zatím by bylo poněkud troufalé odhadovat, který prohlížeč se svou novou verzí způsobí bum. Zatím se to povedlo prohlížeči Internet Exploreru 9, ale není se co divit – ve srovnání s předchozí verzí. Bude nutné udržet krok a snažit se, aby v době vydání deváte verze nebyl prohlížeč již pomalu zastaralý (vydání je naplánováno v průběhu příštího roku).

Z mého pohledu si bude stále větší kousky uždibovat prohlížeč Google Chrome (a ve verzi 9, kde je přidána i GPU akcelerace, bude práce prohlížeče ještě lepší), následovaný prohlížečem Opera Browser. Mozilla Firefox 4 je pro mě spíše zklamáním. Používal jsem jej několik let a nyní jej používám pouze při ladění díky rozšíření FireBug a dalším, které nemají zatím konkurenci. O případné nové verzi Safari nemám žádné informace a pokud by některý z případných čtenářů nějaké informace měl, byl bych rád, kdyby se o ně podělil.

Komentáře

  1. Úplně stejný dojem – dříve FF, dnes Chrome a jinak to v dohledné době měnit nebudu. Jediné, co do Chromu chybí je Firebug, ale to zřejmě také přijde.

  2. ra.ri.ta: ano má, v podobě FireBug lite. Osobně nevidím důvod si tento doplněk instalovat, když má Chrome integrované Nástroje pro vývojáře. Až bude plnohodnotná verze i pro Chrome, bude to něco jiného. Otázkou však je, jestli to je u Chrome potřeba.

  3. Děkujme Bohu za válku browserů. Užitek z toho máme především my. Prohlížeče od sebe lecjakou funkcionalitu kopírují a všechny se tak vylepšují. Já jsem evanelizátorem Opery. Leta patří k nejrychlejším a stále přichází s novými nápady.

  4. Josef Adamčík: to, co bylo předtím, nebyl přeci žádný boj o trh. Tenkrát byl lidem na PC distribuován Internet Explorer a další prohlížeče příliš nebyly. Lidé si vlastně neměli moc co nainstalovat.

  5. Pokiaľ viem, niečo na spôsob Panoramy je implementované už v IE8 ("Quick tabs").
    Čo sa týka zmien v používanosti, súhlasím s tým, že Chrome bude stúpať, ale nemyslím si, že porastie Opera.

  6. Michal Maňák: Boj byl predtim nez zacal byt Internet Explorer vsude. Netscape Navigator bojoval s Microsoft Internet Explorerem a IE vyhral, protoze byl zdarma a lepsi (Micorosoft si mohl dovolit vyvoj financovat ze zisku Windows) a Netscpe zkrachovala, protoze jeji prohlizec nikdo nekupoval. A tim zacala doba Internet Exploreru, kteremu v podstate nikdo nekonkuroval, a ktery si mohl delat co chtel – dokonce na nej nekolik let vubec nesahnout a nechat jej totalne zastarat, aniz by mu to vyrazne ublizilo ohledne rozsireni.

Napsat komentář