Jaká je budoucnost prohlížení webu na PC?

Dokážete si představit prohlížení webových stránek pouze na mobilním zařízení, např. na chytrém telefonu? Já osobně určitě ne – právě v souvislosti s chytrým telefonem. Článek The Grim Future of Web Browsers na 1stwebdesigner.com nabízí zamyšlení nad tím, jakou budoucnost mohou mít klasické webové prohlížeče.

Osobně s článkem příliš nesouhlasím, ale přivedl mě k zamyšlení, jak by to mohlo vypadat za pár let s prohlížením webových stránek.

Počítače vs. mobilní zařízení?

Díky vývoji mobilního internetu, a samotných mobilních zařízení, je dnes prohlížení webu o dost snažší, než bylo před pár lety. Kdo si chtěl na mobilním telefonu prohlédnout webovou stránku (tehdy to byly tzv. wapky), musel si připravit poměrně dost peněz a trpělivosti.

Dnes to však není pouze o mobilních zařízeních. Před pár dny jsem se zastavil v obchodě s elektronikou a zkoušel jsem si procházet webové stránky na LED televizoru Samsung – pomocí dálkového ovládání. Tento způsob samozřejmě není ideální, ale je to další způsob, jak prohlížet obsah na webu.

Konec webu na PC?

Už jsem se o tom minimálně jednou zmiňoval. Dle mého názoru prohlížení webu přes webový prohlížeč nekončí, možná se jeho „objem“ prohlédnutých stránek snižuje, protože:

  • Roste objem optimalizovaných stránek pro malé displeje a tudíž roste i objem prohlížení na mobilních zařízeních.
  • Lidé si kupují zařízení typu tablet (dnešní tablety bych ale řadil do PC).
  • Možnosti prohlížení webu v pracovní době jsou omezenější, než dříve.
  • Hojně navštěvované webové stránky mají vlastní mobilní aplikace, např. Facebook.

Důvodů snižování objemu využívání webu přes klasický prohlížeč může být samozřejmě více. Například zmíněné mobilní aplikace mohou zapříčinit pokles využívání klasických webových prohlížečů – nad tím se zamyslel i autor zmiňovaného článku. Osobně bych se o budoucnost klasických webových prohlížečů nebál.

V poslední době se hodně diskutovalo o využívání mobilních aplikací největších sociálních sítích Twitter a Facebook. V této souvislosti je mobilní aplikace mnohem lepším řešením než webová stránka, nabízí:

  • Rychlejší přenos dat.
  • Kompaktní rozhraní se stejnými možnostmi jako nabízí web.
  • Snadnější přístup k informacím.

Avšak dokážete si představit vlastnit mobilní aplikaci pro všechny požadované a oblíbené webové stránky? Osobně si nedokáži představit, co by to způsobilo s rozhraním a nabídkou mobilního zařízení.

Prohlížení webu na PC má stále co nabídnout

Prohlížení na mobilních zařízení roste. Díky dnešním technologiím je možné pročítat web v městské hromadné dopravě nebo na cestách. Osobně se však stále raději podívám přes klasická webový prohlížeč, neboť interakce s PC je stále o něco snadnější než s mobilním zařízením – a to je to nejdůležitější.

Napsat komentář