Internet Explorer 9 beta – první dojmy

Dnes byla kolem 19. hodiny oficiálně vypuštěna nová beta verze internetového prohlížeče Internet Explorer 9, na kterou se mnoho uživatelů velice těšilo a měli velká očekávání. Slíbeno bylo v nové verzi opravdu hodně a některé sliby byly splněny. Já jsem od nové verze čekal mnohem víc a jsem trochu zklamán, i když jde „pouze“ o beta verzi.

Instalace

Úvodní stránka po nainstalování Internet Explorer 9 beta
Úvodní stránka po nainstalování Internet Explorer 9 beta

Byl jsem velice překvapen, když mi byla na stránkách pro staženínabídnuta česká lokalizace s výběrem verze operačního systému. Instalace je dostupná pouze pro Windows Vista a Windows 7 v 32&64 bitových verzích. Uživatelé Windows XP tak mají smůlu a musí pomalu počítat s tím, že jejich systém již nebude příliš dlouho podporován.

Samotná instalace je rychlá, i když stahování potřebných aktualizací je poněkud delší. Samotný proces instalace pak po dokončení vyžaduje restart (nainstaloval některé aktualizace systému Windows), což se mnoha uživatelům příliš nelíbí. Někde může instalace zabrat i několik minut a někde se instalace nemusí zdařit – což není zrovna dobré slyšet, když se jedná o oficiální vypuštění beta verze. Mně se, po restartování počítače, rozhodil poněkud systém a přestaly mi fungovat některé miniaplikace (sidebar widgety) a některé aplikace se porouchaly a nefungovaly jako před instalací prohlížeče, např. Miranda IM.

Co je nového?

Na první pohled je to samozřejmě minimalistický vzhled a upravené rozpoložení ovládacích prvků. Vzhled UI byl neoficiálně představen několik týdnů před oficiálním vydání beta verze. Díky upravenému vzhledu a jádru lze prohlížeč integrovat do Windows 7 pro rychlejší práci s obsahem, což je z uživatelského hlediska velké plus. Co už je horší, práce s prohlížečem není zase tak rychlá a stránky se přeci jen načítají poněkud déle. Mně osobně přišlo, že i déle než v prohlížeči Firefox 3.6.9. Vzhled okna prohlížeče zatím není možné nijak přizpůsobovat a mně se příliš nezamlouvá rozpoložení – adresový formulář bych posunul do samostatného řádku a ovládací prvky bych dal na jedno místo (kromě ikonky nastavení). Co se dalo očekávat je také podpora doplňku, bez kterých si dnešní prohlížeče snad ani nedokážeme představit.

Internet Explorer 9 beta a jednotlivé možnosti na findmebyip.com
Internet Explorer 9 beta a jednotlivé možnosti na findmebyip.com

Co bylo však velkým tahákem nové verze je podpora moderních technologií HTML5, CSS3 a zrychlení JavaScript enginu. Již u platform preview verzí bylo vidět, že prohlížeč byl stále hnán kupředu a bylo uděláno mnoho práce. Co však stále chybí i v beta verzi, je podpora pro WebM, Geolokaci a Form 2.0. Dále pak CSS transitions, některé efekty, např. text-shadow, border-radius a další.

Měl jsem nainstalovány všechny PP verze prohlížeče a postupně tak sledoval jeho vývoj, i když jsem ho příliš nepoužíval na zobrazování obsahu. JavaScript engin byl opravdu zrychlen (což by z něj jinak dělalo naprosto nepoužitelný prohlížeč) a podpora pro mnoho HTML5 prvků je v prohlížeči zakomponována. Čekal jsem ale více.

Výsledek na html5test.com, kde prohlížeč získal 2,5x méně než prohlížeč Chrome 6 a 2x méně než prohlížeč Firefox 3.6.8
Výsledek na html5test.com, kde prohlížeč získal 2,5x méně než prohlížeč Chrome 6 a 2x méně než prohlížeč Firefox 3.6.8

Velkým pokrokem je také akcelerace videa a SVG, kdy je procesor méně zatěžován samotným prohlížečem a je zatěžována spíše grafická karta. Došlo tak k výraznému zrychlení, avšak při práci na noteboku dojde i k větší spotřebě, což není zrovna ideální při chodu na baterii.

Díky vylepšené Test Drive je tak možné prohlížeč testovat a zjišťovat tak kvalitu výkonu oproti ostatním prohlížečům, ale také samotné možnosti prohlížeče.

Dojmy

Internet Explorer 9 beta byl již oficiálně vydán a na internetu to způsobilo značný rozruch. Někdo novou verzi bere jako vzkříšení pomalu, ale jistě umírajícího prohlížeče. Někdo novou beta verzi bere jako propadá, neboť se od ní čekalo mnohem více.

Já jsem tak na půl cesty. Mnoho slibů bylo splněno a došlo k výrazným změnám, které zrychlí práci s JavaScriptem, samotným obsahem a které potěší oko uživatele. Mně o vzhled ani tak příliš nejde, narozdíl od funkčnosti. Čekal jsem více, větší podporu pro CSS transitions a efekty a podporu dalších HTML 5 prvků.

Kvůli některým výše zmíněným problémům a dalším, kdy například při používání prohlížeče bez doplňků prohlížeč zkolabuje, není zatím vhodný pro běžné uživatele a nebo pro uživatele, kteří jako primární prohlížeč používají právě Internet Explorer. Je potřeba tedy počkat na další úpravy, případně rovnou na oficiální vydání plné verze.

Komentáře

  1. Jsou to pouze jen mé dojmy z použití beta verze, od které jsem toho čekal mnohem víc a vlastně jsem jí vnitřně srovnával s Firefox 4 beta.

    V hodnocení jsem se neomezil pouze na kritické poznámky, ale i pozitivní. Článek měl definovat mé první dojmy z použití nové očekáváné verze tohoto prohlížeče, samozřejmě s ohledem na to, že to je beta verze.

  2. Je to zatím beta verze, takže se mohou vyskytnou problémy. Já jsem zkoušel návrat k předchozí verzi, ale nepovedlo se mi to.

    Ale jak bývá uvedeno, beta verze nejsou vhodné pro běžné užití a běžného uživatele internetu. Proto bych počkal.

Napsat komentář