Kniha o PHP? 1001 tipů a triků pro PHP

Poměrně dlouho jsem se věnoval programování v jazyce PHP. Začal jsem programovat v PHP3 a programování jsem se přestal věnovat před verzí PHP5.4. Nikdy jsem příliš nečetl literaturu o programování, spíš jsem studoval oficiální dokumentace nebo procházel online magazíny a hledal řešení konkrétních problémů.

Vždy jsem se rád učil od zkušených programátorů, kteří se programování věnovali déle nebo dělali řešení pro složitější aplikace. Proto mě zaujala připravovaná kniha od Jakuby Vrány 1001 Tipů a triků pro PHP.

Obálka knihy 1001 tipů a triků pro PHP od Jakuba Vrány.
Obálka knihy 1001 tipů a triků pro PHP od Jakuba Vrány.

Kniha se mi velice líbila, našel jsem v ní mnoho užitečných informací a zajímavých postupů. Při programování jsem jí aktivně používal a hledal v ní inspiraci pro řešení dílčích problémů.

Jak jsem se o knize dozvěděl?

Jakub Vrána na svém webu oznámil, že plánuje vydat vlastní knížku o PHP a naznačil, o čem kniha bude. Bylo to kolem Vánoc, takže plno jich bylo poměrně vhodným vánočním dárkem. I já jsem se rozhodl knihu si pořídit.

Dlouho jsem blog Jakuba sledoval a na základě užitečných článků jsem od knihy poměrně hodně očekával.

Získání knihy – první nadšení

Pro knihu jsem si zajel přímo k místu, kde v té době Jakub pracoval. Při cestě domů jsem se do ní okamžitě začetl.

Velice se mi líbilo, že jsou jednotlivé tipy a triky označeny kategorií znalostí případného čtenáře – začátečník, pokročilý nebo expert. Často jsem se přistihl, že některé tipy pro pokročilé neznám, ale že zase znám některé pro experty. Proto jsem tato označení bral jako velice užitečná, informativní a zevrubně poměřil úroveň svých znalostí.

Samotný obsah knihy mě také velice překvapil, např.:

  • Jednotlivými kapitolami a řešenou tématikou.
  • Rozsahem jednotlivých kapitol.
  • Přiloženými tipy.
  • Popisování možností zápisu a doporučenou syntaxí.

Někdo by mohl namítnout, že každý má své naučené postupy a nemá důvod doporučení dodržovat. Takový člověk by si měl někdy po někom podobném (nebo horším) zkusit maintainovat aplikaci.

Dočetl jsem!

Z mnoha tipů jsem si odnesl zajímavé postřehy a ponaučení, jak k určitým problémům přistupovat, např. bezpečnosti webových aplikací. A to i v případě, že bych pro tvorbu webových aplikací využíval některých z MVC frameworků.

Kniha se mi velice líbila a rád bych jí doporučil všem, kteří programují v PHP (ale nejen v něm). především středně pokročilým programátorům, kteří to s programováním webových aplikací myslí vážně.

Napsat komentář