Používejte knihovny s parametry zařízení s rezervou

Web se neustále vyvíjí, stejně jako počet zařízení, které můžeme využít k přístupu na web. Osobně velice oceňuji, že se v tomto dynamickém prostředí vyvíjí a udržují knihovny s parametry různých zařízení a my je můžeme využít pro přizpůsobení webu.

Nedávno vznikla zajímavá knihovna screensiz.es. Můžete v ní najít seznam chytrých telefonů, tabletů a počítačů včetně jejich parametrů. Doporučuji brát tuto knihovnu s rezervou: pro Českou republiku není seznam zařízení dostačující a některé hodnoty jsou zavádějící.

Před použitím parametry ověřujte

Když jsem si knihovnu screensiz.es procházel podrobněji, objevil jsem v ní několik nesprávných hodnot. Např. PX Density u Galaxy Nexus neodpovídá hodnotě, kterou o sobě zařízení povídá na webu.

Hodnoty uváděné na webu screensiz.es (pozn.: dnes už je na webu správná hodnota)
Hodnoty uváděné na webu screensiz.es (pozn.: dnes už je na webu správná hodnota).
Hodnoty naměřené pomocí analytického nástroje
Hodnoty naměřené pomocí analytického nástroje.

Záleží také na typu prohlížeče. Hodnoty se tak pro stejné zařízení mohou diametrálně lišit.

PX Density zařízení iPad s jiným prohlížečem.
PX Density zařízení iPad s jiným prohlížečem.

Nezapomínejte také na to, že se uváděné rozlišení od dostupného rozlišení ve viewportu prohlížeče liší. Smartphone s Full HD displejem (1080×1920) tak bude mít na webu rozlišení okolo 360×520. Více informací najdete v dokumentu A Pixel is not a pixel od PPK.

Nezapomínejte na Long tail!

Knihovna zatím obsahuje omezený počet zařízení. Některé z nich nemají v České republice velké zastoupení a hodně používaných zařízení chybí. A tím i využitelné hodnoty.

Neměli byste zapomínat na nízká rozlišení, každý si nemůže dovolit Full HD telefon.
Neměli byste zapomínat na nízká rozlišení, každý si nemůže dovolit Full HD telefon.

Pokud byste ustrnuli na podobných knihovnách, můžete zapomenout na zařízení nižší třídy, ale i na ty novější, které se do knihovny zatím nedostaly.

Poměr zařízení podle PX Density, které o zařízení poví prohlížeč (zařízení s PX Density 100 % se nezobrazují)
Poměr zařízení podle PX Density, které ovzařízení poví prohlížeč (zařízení s PX Density 100 % se nezobrazují).

Jak můžete vidět na obrázku, PX Density pouze 75 % není příliš nic unikátního (tvoří více jak 6 %).

Knihovny vytvářejte a používejte – ale opatrně

Nechci vás od používání podobných knihoven odradit. Jen bych rád doporučil, abyste si raději hodnoty ověřili na skutečných zařízeních.

Opravdu oceňuji, že si dá někdo takovou práci s tvorbou a údržbou podobných knihoven. Díky moc! A pokud byste měli zájem, rád se do tvorby podobných knihoven zapojím.

Poznámka: na Twitteru jsem se zmínil o nepřesnosti hodnot u Nexus 7 a ty byly záhy opraveny. Proto se pokusím tvůrcům screensiz.es zaslat další nasbírané údaje.

Napsat komentář