jQuery 1.4.3 a jQuery Mobile alpha

Včera byla představena nová verze JavaScriptového frameworku jQuery 1.4.3 a první ukázka vyvíjeného téhož frameworku pro mobilní zařízení jQuery Mobile alpha, který je optimalizován pro dotykové smartphony.

Hlavním tahákem nové verze jQuery 1.4.3 je především zvýšení výkonu, např. u CSS modulu, integrování jQuery s verifikačním nástrojem JSLint od Douglas Crockforda, odstranění závilosti na interních modulech a učinění tak volnější možnosti použití vlastností jQuery. Díky tomu také přibyla možnost snadného psaní CSS pluginů pro rozšíření „základních“ možností jQuery. Přibyla také podpora pro HTML5 atributy data a nové možnosti pro AJAX. jQuery tak díky změnám a jQuery.fx.interval nyní nabízí plynulejší možnosti animace díky většímu využití procesoru.

Aplha verze jQuery Mobile zatím není určena k produkčním účelům, ale pouze k testování. Tento JavaScriptový framework, který byl oznámen v srpnu tohoto roku, tak nabízí podporu pro moderní telefony (smartphony) a jejich ovládání pomocí dotykové obrazovky. Testování je zaměřené na zařízení s operačními systémy iOS, Android, BlackBerry, Bada, Windows Phone, Symbian, webOS a MeeGo.

Dnes nabízí možnost navržení a ostylování webové aplikace, webových elementů, vytvoření formulářových prvků, animací, atd. V dalších vydáních přibudou Date Time pickery, progress bary, spinnery a možnosti jednoduššího stylování vzhledu webové aplikace.

Již teď je možné vyzkoušet některé webové aplikace běžící na testovací verzi jQuery Mobile, např. RSS čtečka od Nettuts nebo hru WarSquare. Možné je si prohlédnout i ukázku od samotných tvůrců frameworku.

Napsat komentář