Zajímavá tě něco? Zkus se na to zeptat

Často jsem přemýšlel nad tím, co když jednou nebudu něco vědět, nebudu se mít na to koho zeptat a ještě hůř, nebudu to moci najít dostatečně rychle na Internetu. Co pak? Tato otázka se mi zodpověděla vlastně sama, když jsem se dozvěděl o projektech, které něco podobného řeší. Ano, jak možná tušíte, řeč je o projektech Quora nebo Convore.

K čemu tyto služby slouží?

Jsou to v podstatě databáze uspořádaných otázek, které je možné snadno vyhledat a prohlížet si odpovědi a najít tak to, co hledal už někdo jiný a někdo mu na položenou otázku relevantně odpověděl. Quora je souvislý panel (nekončící sled otázek) s přidělenými tagy, zatímco Convore je kategorizované.

Služba Convore má hezký design, možnost kategorizovat odpovědi, avšak poněkud atypické uživatelské rozhraní.
Služba Convore má hezký design, možnost kategorizovat odpovědi, avšak poněkud atypické uživatelské rozhraní.

Samozřejmostí je možnost pokládat vlastní otázky a doufat, že někdo odpoví. Komunita je poměrně dost velká a pokud bude i otázka správně formulována, budou jí přířazené patřičné „tagy“ a bude to zajímavá otázky, je vysoká šance, že se brzy tazatel dočká odpovědi.

Možnou nevýhodou je, že se zde můžeme probírat množstvím otázek, které jsou zodpovězeny už někde jinde, např. na StackOverflow nebo dohledatelné přes Google. Výhodu to má tu, že lze právě snadno vyhledat to, co v daný moment potřebujeme. Může se stát, že na mnoha místech nalezneme rozdílné odpovědi na námi položenou otázku. Problém by pak mohl být, kterou si z nich vybrat – odpovědím na Stackoverflow nebo na Quora se však dá věřit.

Můj pohled na tyto služby

Mně se podobné služby líbí, neboť v případě potřeby zde naleznu odpovědi na pokládáné otázky, případně mohou položit svou vlastní otázku a některý z uživatelů (odborníků?) mi na ní správně odpoví a problém bude vyřešen (částečně).

Služba Quora.com má ve světě velký ohlas, má už poměrně rozsáhlou komunitu.
Služba Quora.com má ve světě velký ohlas, má už poměrně rozsáhlou komunitu.

Když jsem tyto služby začal využívat a využívám je nějaký čas, ptám se, zda je to potřeba. Z prvu jsem v tom neviděl žádný přínos, neboť jsem si vše dokázal vygooglit nebo najít na správných místech, případně jsem to našel na Twitteru ve zdrojích. Jak nad tím ale dále přemýšlím a zapojuji se do případných diskuzí, vydím v tom do budoucna větší potenciál.

Quora, Convore nebo něco jiného?

Zatím jsem se setkal pouze se dvěmi službami podobného typu (pokud nepočítám Twitter – ten se mezi ně počítat ani nedá) a každá z nich nabízí to samé, avšak v poněkud upraveném kabátě.

Jak jsem psal výše, Quora je souvislý zdroj otázek, zatímco Convore je kategorizovaná služba (vlastně něco jako diskuzní fórum). Záleží na uživateli, co mu bude připadat lepší. Quora je jednoduchá a snadno použitelná, Convore má propracovaný design, avšak pro mnoho uživatelů poněkud atypické uživatelské rozhraní. Pro vstup a využivání těchto služeb je momentálně nutné mít pozvánku.

Komentáře

Napsat komentář