Na dohled je nový Twitter

Dnes časně ráno bylo na úvodní stránce služby Twitter oznámeno připravované spuštění nové přepracované verze. Již na pohled je znát, že to již nebude ten starý Twitter, jaký jsme ho znali a bude zajímavé sledovat, co to udělá s uživateli.

Co je Twitter?

Pokud neznáte Twitter, tak vězte, že je to mikroblogovací služba (o názvu sociální síť by se dalo polemizovat), kde je nutné vměstnat svou zprávu do pouhých 140 znaků. Někdy je tak zajímavé sledovat myšlenky uživatelů vměstnané do tohoto malého prostoru. Těší se velké oblibě, ale bohužel zatím není lokalizovaná pro českého uživatele.

Co nového se chystá?

Jak ukazuje oficiální video, služba projde razantní změnou. Na první pohled mi připadá, že Twitter chce posilnit pozici svého webového rozhraní, neboť uživatelé přeci jen častěji zasílají své tweety přes aplikace třetích stran a nová podoba webového rozhraní je podobná těm nejlepší aplikacím, které tweetují. I když se to může jako směšné tvrzení a Twitter chce pouze vylepšit práci s obsahem jednotlivých tweetů. Na The Next Web Social Media zmiňují, že se nové rozhraní bude velice podobat nové aplikaci pro zařízení iPad (viz video v odkazovaném článku.)

Velice oblíbená, ale taky často vídaná, Fail velryba na Twitter.com
Velice oblíbená, ale taky často vídaná, Fail velryba na Twitter.com

Služba tak dostane zcela nový kabát a stane se interaktivní aplikací, což doposud téměř také byla, ale v ještě větší míře. Mně osobně se líbí ta možnost nakliknout tweet a zobrazit tak jeho obsah, pokud je v něm obsažená fotografie či video (jsem zvyklý z aplikace TweetDeck). Líbí se mi také, že bude rozšířen postraní panel, kde jsou umístěny trending topics, followers, media a další a uživatel tak získá větší manipulační prostor, což by mohlo přispěk k větší přehlednosti.

Skvělé je, že přibudou i klávesové zkratky, takže například stisknutím klávesy N, se tweetne, klávesou M se pošle zpráva, klávesou R se odpoví (reply) a klávesou T se retweetne. V nové verzi budou i další zklávesové zkratky.

Já osobně se na nový design, funkčnost a použitelnost Twitteru těším. Jen doufám, a jistě nejen já, že se sníží počet Fail velryb na co nejnížší počet.

Napsat komentář